Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

13.09.2017

Kauzer in Žagar zmagala, Vtičeva na stopničkah

Pripadnik Športne enote Peter Kauzer še stopnjuje formo pred svetovnim prvenstvom. Na tekmi svetovnega pokala v španskem Seu d«Urgelu je dosegel jubilejno 10 zmago na tekmah svetovnega pokala. Prejšnji teden je prvič letos stal na stopničkah na tretjem mestu, včeraj zabeležil novo zmago in hkrati osvojil 3. mesto v skupni uvrstitvi za leto 2017. Pred prihajajočim svetovnim prvenstvom je to odlična novica za srebrnega olimpijca iz Ria. Proga v Pirinejih Petru res leži saj je tu dosegel svojo prvo zmago na tekmi svetovnega pokala, leta 2009 postal svetovni prvak in po včerajšnji zmagi je zagotovo resen kandidat za osvojitev medalje na svetovnem prvenstvu, ki bo v francoskem Pauju. Na progi je imel že po polfinalu dober občutek in imel še nekaj rezerve za finalno vožnjo, ki jo je odpeljal napadalno brezkompromisno. Na koncu se je izkazalo, da je za 4 stotinke sekunde prehitel Francoza Neveuja in ko je bronasti olimpijec Čeh Prskavec na progi naredil napako, se je Hrastničan že lahko veselil jubilejne 10 zmage. Tako sproščen in samozavesten odhaja na glavno tekmo letošnje sezone.

Najboljši slovenski spidvejist zadnjih nekaj let Matej Žagar je na Veliki nagradi Nemčije v Teterowu zmagal na letošnji 9 tekmi serije Gran prix. Matej letos skozi sezono ni imel sreče zaradi napak na motorju ali slabše forme, tako da je včerajšnja zmaga prišla v pravem trenutku. Težave z opremo so minile, ekipa mehanikov deluje odlično, katerim se lahko v veliki meri zahvali za včerajšnji uspeh. Po menjavi sklopke je motor deloval brezhibno, starti so bili boljši in napredoval je na vsaki vožnji. Od začetnega tretjega mesta, je bil v naslednji vožnji že drugi v tretji pa je že zmagal. V polfinalu je odlično startal  in zmagal, kar mu je dalo zalet za zmago tudi v finalu, kjer je lahko izbiral progo. Ta zmaga je prava potrditev dela moje ekipe v zadnjem letu in res sem vesel da mi je to uspelo. Žagar upa da bo zaključek sezone boljši kot začetek, na zadnji tekmi je zbral 15 novih točk in je trenutno na 9 mestu dirk za svetovnega prvenstva. Pred zadnjimi tremi tekmami je 7 točk oddaljen od 8 mesta, ki mu zagotavlja status voznika serije GP tudi v naslednji sezoni.

Smučarska skakalka Maja Vtič je bila najboljše Slovenka na zadnji tekmi poletne velike nagrade v ruskem Čajkovskem. V kvalifikacijah se je vseh pet Slovenk uvrstilo v finale med najboljših 30 skakalk. Maja je bila po prvi seriji najboljša med našimi na 5 mestu in v finalnem skoku skočila še bolje 95 m. Ta skok jo je postavil na tretje mesto, ki si ga je razdelila z Norvežanko Maren Lundby, zmagovalka velike nagrade je bila najboljša skakalka zadnjih let Japonka Sara Takanaši.

Fotografije: arhiv ŠPE