Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

17.06.2009

Kaj počnejo slovenski vojaki v mednarodnih operacijah in na misijah?

V mirovnih operacijah in na misijah trenutno deluje 515 pripadnic ter pripadnikov Slovenske vojske, kar pomeni več kot sedem odstotkov stalne sestave Slovenske vojske. Slovenske vojakinje in vojaki delujejo v operacijah na Kosovu, v Afganistanu, Libanonu, Bosni in Hercegovini ter na Bližnjem vzhodu.
Največ pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske, in sicer 384, deluje v okviru 10. kontingenta Slovenske vojske v mednarodni operaciji v silah Kfor na Kosovu. Večina pripadnic in pripadnikov sodeluje v okviru bojne skupine (BSk) Sokol v Peći, ki je nastanjena v vojaški bazi Villaggio Italia ter deluje na območju občin Peć in Klina. Avgusta se bo območje odgovornosti bojne skupine Sokol povečalo, saj bo prevzela tudi novo, zdaj še špansko območje odgovornosti občine Istok. BSk Sokol sestavlja 570 pripadnic in pripadnikov slovenske ter madžarske vojske, od tega je 341 slovenskih. Nosilna enota je 10. motorizirani bataljon, ki predstavlja večji del poveljstva, motorizirani četi in logistični vod. V sestavi BSk so še skupina za civilno-vojaško sodelovanje, oddelek vojaške policije, ambulanta ROLE-1 in inženirska skupina.Slovenskim vojakom v Afganistanu zaupane nove naloge


V operaciji Isafa v Afganistanu deluje od marca 69 pripadnic in pripadnikov 10. kontingenta SV, ki opravljajo naloge varovanja logistične baze letališča v Heratu z okolico in sodelujejo pri usposabljanju afganistanske vojske, posamezniki pa delajo v poveljstvu Isafa v Kabulu ter Regionalnem poveljstvu Zahod v Heratu.
Vlada Republike Slovenije je v začetku marca odločila, da v skupine za informacijsko delovanje v okviru Regionalnega poveljstva Zahod operacije Isafa napoti 15 pripadnikov SV. Prva skupina z 12 pripadniki Slovenske vojske je v Afganistan odpotovala v soboto, 13. junija, druga skupina pa bo odšla v drugi polovici junija.


V mednarodni operaciji UNIFIL (United Nations Interim Force in Lebanon) v Libanonu trenutno deluje 14 pripadnikov 6. kontingenta Slovenske vojske, ki so naloge prevzeli maja. Glavne naloge slovenskih vojakov so nadzor mejnega pasu z Izraelom, sodelovanje z libanonsko vojsko in pomoč pri reševanju krize v južnem Libanonu. V Tibninu opravljajo štabne naloge, v Shami pa naloge patruljiranja na območju odgovornosti.

V Bosni in Hercegovini je Slovenska vojska navzoča z 32 pripadnicami ter pripadniki, ki delujejo v okviru sil Nata in Evropske unije. Njihova glavna naloga je zagotavljanje stabilnega in varnega okolja v državi.

Slovenska vojska v operaciji UNTSO (United Nations Truce Supervision Organization) sodeluje od oktobra 1998. Nalogi slovenskih vojaških opazovalcev sta nadzor in ohranitev premirja ter drugih sprejetih dogovorov med sprtima stranema v Izraelu, Siriji in Libanonu. Trenutno v operaciji UNTSO delujeta dva pripadnika Slovenske vojske, do danes pa je v njej sodelovalo že 25 častnikov Slovenske vojske.