Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

17.11.2011

Javni skupinski protest vojakov ni dopusten

V Slovenski vojski razumemo, da je javno zbiranje dovoljeno vsakemu državljanu Slovenije. Ob današnjem primeru ne moremo trditi, da gre za uresničevanje te pravice, še posebno glede na dejstvo, da gre za javni protestni shod, ki se ga udeležujejo posamezniki iz Slovenske vojske. Ni dopustno, da posamezniki iz nereprezentativnega sindikata podajajo svoja osebna stališča v imenu 7600 poklicnih vojakinj in vojakov Slovenske vojske, še posebno, ker so za podajanje svojih stališč uporabili najbolj ekstremen način dialoga. S tem nelegitimnim in nelegalnim dejanjem je bil grobo načet ugled Ministrstva za obrambo in Slovenske vojske kot institucije, še posebno pa ugled pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske.

V sodobnih vojskah, kar Slovenska vojska je, skupinski ugovori proti aktom vodenja in poveljevanja niso dovoljeni, nestrinjanje pa posameznik poda po službeni poti. Obramba domovine je preveč odgovorna naloga, da bi lahko bil vojakom dovoljen ulični dialog.

Glede na potek današnjih dogodkov bodo strokovne službe ugotovile odgovornost organizatorjev iz Slovenske vojske in ustrezno ukrepale.

> Video posnetek Youtube (avtor: Borut Podgoršek, MORS)

 

Flash is required!

- tiskovni predstavnik SV višji vojaški uslužbenec Simon Korez