Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

24.07.2017

Janežič rekordno na Diamantni ligi, Žagar tretji na Grand Prixu, Klinarjeva za las ob finale na SP

Pripadnik Športne enote Slovenske vojske in veliki atletski up Luka Janežič je na svojem prvem nastopu na Diamantni ligi v disciplini 400 metrov odtekel izjemno. Skupaj z najboljšimi tekači na svetu, med katerimi je izstopal Južnoafričan Niekerk, se je spustil pod magično mejo 45 sekund in z rezultatom 44,84 s za 23 stotink sekunde popravil svoj državni rekord.  Odlični nastopi na zadnjih tekih so botrovali vabilu na to elitno tekmovanje, kjer praviloma lahko nastopi le najboljših 10 v  svoji disciplini. Evropski prvak do 23 let se izziva ni ustrašil, prav nasprotno je ob ostalih tekačih prvih 200 metrov tekel hitreje kot običajno, v zadnjem delu pa Luka vedno blesti. Po pričakovanjih je zmagal  Niekerk, ki je šele v ciljni ravnini prehitel Makwali iz Bocvane. Če bo Janežič na svetovnem prvenstvu v Londonu, ki se bo začelo 4. avgusta, še kaj dodal, se mu morda obeta tudi nastop v finalu.

Spidvejist Matej Žagar je na dirki serije Grand Prix odlično nastopil in si privozil 3. mesto na veliki nagradi Velike Britanije. Pripadnik Športne enote je dirko odlično začel in z dvema zmagama, enim drugim in enim tretjim mestom prišel v polfinale. Tu si je z drugim mestom v drugi skupini (po polletni rezultatski suši) znova privozil finale, ki ga je začel iz skrajnega zunanjega položaja na progi. Izhodiščni položaj ni bil najboljši, je pa v nadaljevanju sicer odlični Poljak Zmarzlik odstopil, zato se mu je odprla priložnost za skok na stopnišče, ki je Žagar ni izpustil iz rok. »Kaže, da mi velike dirke bolje ustrezajo, pripravljenost motorjev in pa moja fizična pripravljenost nista pod vprašajem,« je še dodal Žagar.

Plavalka Anja Klinar, ki nastopa na svetovnem prvenstvu v Budimpešti, je dobro začela tekmovanje. V disciplini 400 metrov prosto se je že prvi dan prvenstva odlično znašla in z drugim rezultatom kariere 4:07,75 nakazala dobre rezultate v nadaljevanju prvenstva. Sicer je bila to že njena četrta uvrstitev na rob osmerice finalistov (na zadnjem svetovnem prvenstvu trikrat), zato se nadeja, da ji bo sreča bolj naklonjena. 29-letna Klinarjeva, udeleženka zadnjih štirih olimpijad (Atene 2004, Peking 2008, London 2012 in Rio 2016), počasi končuje kariero in bi ji finalna uvrstitev med najboljših osem na svetu zagotovo vlila dodatne motivacije za nadaljevanje uspešne športne poti.

Besedilo: Igor Primc
Fotografije: Igor Primc in Športna enota Slovenske vojske

Luka Janežič

Luka Janežič

Anja Klinar

Matej Žagar

Matej Žagar