Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

29.03.2012

Izjemno zanimanje za 1. humanitarni tek BRZOL »KORAKI SREČE« 2012

Za 1. humanitarni tek Brigade zračne obrambe in letalstva »KORAKI SREČE« 2012, ki bo potekal v petek, 30. marca ob 10. uri v vojašnici Cerklje ob Krki, vlada izjemno zanimanje.

Število prijav je preseglo tudi najbolj optimistična pričakovanja, saj se je že do današnjega dne prijavilo kar preko 580 udeležencev. Prijaviti se je še vedno možno tudi na prireditvenem prostoru na dan prireditve.
Prireditev se bo sicer pričela ob 09.45 uri, ko bosta tekače nagovorila poveljnik Brigade zračne obrambe in letalstva podpolkovnik Jani Topolovec ter predsednik športno humanitarnega društva Vztrajaj – NEVER GIVE UP gospod Matej Markovič. Tek bo potekal na dveh trasah, in sicer na 10 in 4 km. Tekači se bodo na desetkilometersko razdaljo podali ob 10. uri, start teka na krajši, štirikilometerski progi, pa bo ob 10.15 uri. Tek na obeh razdaljah bo potekal na območju vojašnice Cerklje ob Krki in ni tekmovalne narave. Startnino predstavlja humanitarni prispevek po zmožnosti posameznika, ki ga lahko prispevate na posebej označeni stojnici na samem prireditvenem prostoru.
Za vse udeležence teka je v času od 11.30 do 12.30 zagotovljena topla malica v jedilnici vojašnice. Za preoblačenje, tuširanje in zdravstveno oskrbo je poskrbljeno v prostorih vojašnice. Parkiranje je zaradi velikega števila prijavljenih organizirano na letališki ploščadi v vojašnici, vstop pa bo prost. Udeležence ob tem prosimo, da upoštevajo navodila redarske službe.
Udeleženci teka tečejo na lastno odgovornost. S prijavo vsak prijavljeni potrdi, da je seznanjen s pogoji razpisa teka.

Zbrana namenska sredstva bodo še isti dan komisijsko predana predsedniku športno humanitarnega društva Vztrajaj – NEVER GIVE UP Mateju Markoviču, ta pa jih bo izročil obema upravičencema oz. njunima zastopnikoma.

Kontaktni številki organizatorja za dodatne informacije: 07 495 3134, 031 279 447 (Mojca Vučko, Matjaž Zanut), elektronska pošta: mojca.vucko(at)mors.si.
Tek sicer organizira Brigada zračne obrambe in letalstva (BRZOL) v sodelovanju s športno humanitarnim društvom Vztrajaj – NEVER GIVE UP.
Medijski pokrovitelj humanitarnega teka je RADIO AKTUAL STUDIO D.
K sodelovanju ste toplo vabljeni vsi ljudje dobrega srca in dobre volje, pripravljenih pomagati sočloveku v stiski.
Vabljeni!


Dodatne informacije:

ŠPORTNO HUMANITARNO DRUŠTVO VZTRAJAJ – NEVER GIVE UP

Športno humanitarno društvo Vztrajaj – NEVER GIVE UP je društvo, ki že več kot leto dni iz dneva v dan pridobiva na večjem ugledu med zbranimi humanitarnimi društvi, saj s svojo širino in učinkovitostjo prispeva velik delež pomoči tistim, ki pomoč nujno potrebujejo.

Društvene dejavnosti se delijo na tri sklope:
- zbiranje plastičnih zamaškov
- športno humanitarne prireditve
- ekspresne akcije za pomoč najbolj prizadetih.

Pri zbiranju plastičnih zamaškov sodelujejo člani društva vse od začetka te vseslovenske akcije, saj so člani društva tudi vsi tisti, ki so to humano dejavnost prinesli v Slovenijo, poleg tega pa vsi tisti, ki so bili deležni pomoči s strani sredstev, zbranih od prodaje zamaškov. Društvo s svojo mrežo prostovoljcev, s svojo dobro organiziranostjo (www.ngu.si) ter s pomočjo Slovenske vojske na letni ravni prepelje preko 90 ton plastičnih zamaškov, kar je ocenjeno na okoli 30.000 EUR.
Prav tako je društvo uspešno vpeljalo sistem zbiranja zamaškov v Policijo in Slovensko vojsko, kjer so z zbranimi zamaški prispevali k pomoči našim pripadnikom, ki se borijo s takimi ali drugačnimi življenjskimi preprekami.

Športno humanitarne prireditve, na katere so v društvu izredno ponosni, so: Tek s Srečkom, Deset krogov za deset nasmehov in Tečem, da pomagam. Na teh netekmovalnih prireditvah se zbirajo vsi tisti, ki s svojimi močmi podarjajo sredstva za tiste, ki te moči nimajo. Gre za tekaške prireditve, kjer udeleženci donirajo in na tak način pomagajo socialno ogroženim družinam, ki so načrtno zbrane s pomočjo Zveze prijateljev, Rdečega križa ali Karitasa. V zadnjem letu so tako z omenjenimi akcijami zbrali preko 25.000 EUR.

K ekspresnim humanitarnim akcijam štejejo vse tiste zgodbe, ki so potrebne takojšnje pomoči, bodisi v obliki zbranih finančnih sredstev ali v obliki hrane, oblačil,…
Tudi teh je bilo v preteklem letu kar nekaj, tako da smo pomagali preko 20 različnim osebam, ki so to pomoč nujno potrebovale.

Društvo je preko svojega predsednika Mateja Markoviča tesno povezano s Slovensko vojsko, saj je tudi sam njen pripadnik. Tako so ob že omenjeni akciji zbiranja zamaškov za pripadnike SV bistveno prispevali tudi k tragični zgodbi male Neje, ki je v zgolj šestih mesecih ostala brez očka in mamice (očka je bil pripadnik SV)  - projekt Neja, ter k zgodbi pripadnika, ki je ob nesreči ostal paraliziran in izoliran od okolice – projekt Markov korak.

Več o društvu, njegovem delu in načrtih si lahko ogledate na spletni strani društva: www.nevergiveup.si in na Facebook-ovem profilu tega društva.

ZGODBA NAŠEGA VOJAKA
Zgodba našega vojaka, kateremu bo namenjeno polovico zbranih sredstev, je kratka, jedrnata in tragična.
Vojak je pred leti med opravljanjem službenih obveznosti, kot sovoznik, doživel hude poškodbe, ki so mu za vedno spremenile življenje. Petindvajset let star mladenič se je čez noč življenje obrnilo na glavo. Nesreča ga je prikovala na invalidski voziček, mu odvzela vid (slabo vidi le na eno oko) in mu tudi trajno poškodovala glavo. Da bi bila mera polna, se je zgodilo to fantu, ki mu tudi v domačem okolju ni bilo vse z rožicami postlano, kar je vse skupaj še mnogo poslabšalo ter ga na nek način tako še zmeraj pustilo samega sredi bojišča.
Sedaj je priložnost, da ga s skupnimi močmi odnesemo na varno in mu damo kanček tistega »zdravila«, ki ga tako nujno potrebuje…tistega, ki bo prižgal majhno luč v njegovi temi.

ZGODBA LENARTA
Druga polovica zbranih sredstev bo namenjena Lenartu. Lenart bo v letošnjem letu dopolnil 7 let in hodi v 1. razred OŠ. Rodil se je z DUCHENNOVO MIŠIČNO DISTROFIJO, najtežjo obliko mišične distrofije, za katero je značilno postopno in nezadržno propadanje mišičnih vlaken. Otroci s to boleznijo hitro izgubijo sposobnost hoje, v glavnem pred dvanajstim letom starosti, pogoste pa so tudi sekundarne posledice mišične oslabelosti, kot so skolioza, kontrakture, srčna prizadetost in težave z dihanjem. Zdravila za zdravljenje Duchennove mišične distrofije še ni.
V zadnjem času je moč zaslediti uspešne rezultate terapije, ki bi Lenartu lahko olajšala in podaljšala življenje. Terapija, ki jo izvajajo v ZDA in naprava, ki bi Lenartu omogočila nadaljevanje terapij tudi doma, pa skupaj staneta 12.000 EUR.

Pomembno je, da tudi tukaj pokažemo našo pripravljenost pomoči in ponudimo Lenartu možnost, da se skupaj z nami za svoje otroštvo bori z vsemi svojimi močmi.