Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

26.10.2012

Iz strmoglavljenega letala rešili oba ponesrečenca

Analiza po uspešno končani gasilsko-reševalni vaji Letalo 2012 je pokazala, da sta bila oba ponesrečenca rešena iz strmoglavljenega letala. Na vaji, ki je bila izvedena včeraj, 25. oktobra, v Gazicah v bližini vojaškega letališča v Cerkljah ob Krki, sta poleg pripadnikov Slovenske vojske, ki delujejo v okviru gasilsko-reševalne službe letališča v Cerkljah ob Krki sodelovali tudi prostovoljni gasilski društvi Cerklje ob Krki in Pirošica.

Vaja je bila izvedena po namišljenem scenariju, po katerem je enomotorno letalo zaradi tehnične okvare in slabih vremenskih pogojev oplazilo vrhove dreves ter strmoglavilo na območju južno od vasi Gazice. Alarmirana je bila gasilsko-reševalna služba letališča v Cerkljah ob Krki, ki je odhitela na kraj strmoglavljenja ter začela gasiti goreče letalo in reševati posadko. Zaradi obsežnosti nesreče sta se v reševanje vključili tudi lokalni prostovoljni gasilski društvi Cerklje ob Krki in Pirošica.

Vaja, ki je potekala v okviru letnega preverjanja letališke gasilsko-reševalne službe, je namenjena poenotenju postopkov gašenja in reševanja med gasilsko-reševalno službo letališča v Cerkljah ob Krki ter okoliškimi gasilskimi društvi, pa tudi ocenitvi usposobljenosti in primernosti opreme sodelujočih društev.

Foto: BRZOL