Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

08.11.2012

Iz mednarodne operacije Isafa se je vrnil 17. kontingent Slovenske vojske

V športnem objektu Vojašnice Edvarda Peperka v Ljubljani je bila v sredo, 7. novembra, slovesnost ob vrnitvi 17. kontingenta Slovenske vojske iz šestmesečne mednarodne operacije sil Isafa v Afganistanu. Na slovesnosti sta pripadnike kontingenta pozdravila državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Peter Stavanja in poveljnik sil brigadir Branimir Furlan, ki sta zbranim čestitala ob uspešno opravljenih nalogah ter jim zaželela čim lažjo vključitev v redno delo, predvsem pa počitek v krogu družin. Slovesnosti se je udeležil tudi namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske brigadir dr. Andrej Osterman.
Poveljnik sil brigadir Branimir Furlan je v uvodu svojega pozdravnega nagovora izrazil veselje nad uspešno opravljenimi nalogami in srečno vrnitvijo 17. kontingenta. Kot je povedal, je ta kontingent na najboljši mogoč način prikazal uspešnost formule: dober izbor pripadnikov kontingenta, dobre priprave, visoka motiviranost in dober kolektiv so pogoji za uspešno izvedbo naloge. Za 17. kontingent je poveljnik sil še povedal, da si bomo ta kontingent zapomnili po tem, da je poleg načrtovanih nalog opravil tudi veliko delo ob selitvi na novo lokacijo, da je dosedanjo bazo predal italijanski vojski ter uredil tabor in razmere za delo novega kontingenta. Po besedah brigadirja Furlana si bomo ta kontingent zapomnili tudi po tem, da se je med njegovim delovanjem v Afganistanu obrnil pretok tehnike in opreme, in sicer z njenim postopnim vračanjem v Slovenijo.
Državni sekretar Peter Stavanja je v svojem slavnostnem govoru poudaril uspešno sodelovanje pripadnikov 17. kontingenta s pripadniki Nacionalne garde iz Kolorada pri usklajenem usposabljanju pripadnikov afganistanske vojske. Poudaril je, da je to pomemben prispevek k mednarodnemu miru in varnosti, ki se nadaljuje tudi pri nadaljnjem urjenju pripadnikov Afganistanske nacionalne armade pod vodstvom mentorjev svetovalcev.
»To pa ste lahko dosegli le s strokovnostjo, vztrajnostjo in profesionalnim pristopom k izvedbi nalog, pri čemer ste stkali tudi mnoge prijateljske vezi med kulturno tako različnimi pripadniki,« je nadaljeval državni sekretar. Še posebej pa je v svojem nagovoru izpostavil napredek v Afganistanu, kjer je ob podpori miru in varnosti, ki ju zagotavljajo pripadniki Isafa, mogoče, da se lahko dekleta in žene izobražujejo ter zaposlujejo. To je po njegovih besedah verjetno največja zmaga koalicijskih sil.
»Selitev na novo lokacijo v Farah je bila za pripadnike kontingenta velik logistični in operativni izziv, saj so na novo lokacijo prepeljali več kot 300 ton opreme,« je še dejal državni sekretar ter ob tem izpostavil uspešno opravljeno nalogo, ki je omogočila ureditev razmer za delo novega kontingenta Slovenske vojske in izpolnitev pogojev za prenos težišča delovanja kontingenta na novo lokacijo.
Ob koncu slovesnosti so pripadnikom 17. kontingenta vročili še medalje v službi miru.