Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

13.04.2015

Inženirci 1. brigade v BiH uspešno izvedli že šesto usposabljanje

Pretekli teden je skupina inštruktorjev (mentorjev) iz Inženirske čete 1. brigade v sodelovanju s kolegi iz avstrijske vojske izvedla usposabljanje pripadnikov vojske Bosne in Hercegovine. Tokrat so pripadnike inženirskega bataljona usposabljali za gradnjo stalnih jeklenih in lesenih mostov. Za nemoteno delo slovenskih inštruktorjev je poskrbel 33. slovenski kontingent Euforja.

Tokratno usposabljanje je potekalo v kraju z dotrajanim mostom, saj je bil namen usposabljanja, da inženirci dobijo novo znanje in izkušnje, lokalna skupnosti pa koristen most. V Bosanskih Lužanih pri Derventi, kjer je bil most uničen med vojno leta 1992 in so lokalni prebivalci postavili improviziranega, so pripadniki Inženirske čete odstranili staro jekleno konstrukcijo in betonske ruševine, pripravili temelje za nov most ter uredili okolico. Sodelovali so pripadniki inženirskega bataljona iz Dervente, pomagali pa so jim tudi lokalni prebivalci.

V prvem delu usposabljanja so častniki in podčastniki pridobivali znanje iz izvidovanja in izračunavanja elementov za postavitev mostu, vojaki pa so se usposabljali na vseh orodjih za obdelavo lesa, kovin in betona. S skupnimi močmi so postavili most, ki je uporaben skladno z vsemi zahtevami za uporabo civilnih in vojaških mostov.

Odprtja mostu so se udeležili predstavniki poveljstva Euforja v BiH, inženirskega bataljona BiH, župan občine Derventa in predstavniki lokalne skupnosti, dogodek pa je počastil tudi vodja slovenske konzularne pisarne Veleposlaništva RS v Banja Luki Brane Zupanc. Ob koncu usposabljanja, ki je del sodelovanja SV v programu Euforja za oblikovanje zmogljivosti inženirskega bataljona OS BiH, so bosanski inženirci prejeli tudi ustrezne certifikate za gradnjo takšnih mostov.
Nekaj utrinkov z usposabljanja, med katerim so inženirci postavili tudi začasni most za pešce, narejen iz lesa in vrvi, si lahko ogledate na fotografijah, ki so jih posneli pripadniki Inženirske čete 1. brigade SV.