Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

11.01.2018

Inženirci 1. brigade izvedli usposabljanje za postavitev taktičnega lansirnega mostu Eurobridge

Od ponedeljka, 8., do četrtka, 11. januarja, so se pripadniki Inženirske čete Rodovskega bataljona 1. brigade usposabljali za postavitev taktičnega lansirnega mostu Eurobridge MLC 70.

Pripadniki Inženirske čete so v teh dneh v Vojašnici Franca Uršiča obnovili znanja, ki so potrebna za postavitev lansirnega mostu. Eurobridge je namenjen za premagovanje naravnih in umetnih ovir v dolžini 40 metrov, brez vmesnih podpor, ter ima nosilnost 35 ton za kolesnike in 70 ton za goseničarje. V tokratnem usposabljanju so se osredotočili predvsem na delo operaterjev dvigala, ki so s postavitvijo pridobili nove izkušnje, ki so še kako potrebne, saj je operater tisti, ki mora biti pozoren na samo tehniko in ostale pripadnike oddelka, ki pri postavitvi sodelujejo, ter skrbeti za varnost.

Pripadniki inženirskih enot Slovenske vojske s svojimi zmogljivostmi pomagajo tudi v civilnem okolju. V letu 2017 so kar 13-krat postavili ali zagotavljali strokovno pomoč pri montaži in demontaži začasnih mostov ter s tem lokalnemu prebivalstvu omogočili nemoten prehod čez reko v času prenove starega mostu.

Fotografije: vojakinja Martina Podkrižnik, 1. BR