Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

16.09.2013

Helikopterske posadke Slovenske vojske pomagajo reševati življenja

Dežurne helikopterske posadke so v prvi polovici septembra sedemkrat poletele na pomoč poškodovanim ali onemoglim planincem v visokogorju, enkrat pa so poskrbele za medbolnišnični prevoz. Zadnji klic na pomoč so prejele v soboto, 14. septembra, ko je helikopter Slovenske vojske v okviru helikopterske nujne medicinske pomoči poletel proti Splošni bolnišnici Brežice, od koder je v Univerzitetni klinični center Ljubljana prepeljal obolelega otroka.

Dežurne posadke 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske so letos v reševalnih akcijah posredovale 128-krat, od tega so 67-krat posredovale pri reševanju v gorah, 46-krat poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč in 15-krat sodelovale pri gašenju požarov v naravi. Pri tem so prepeljale 115 poškodovanih ali obolelih in naletele okoli 140 ur. Skupaj za potrebe zaščite, reševanja in pomoči so naletele okoli 211 ur, od tega okoli 72 ur za potrebe gašenja požarov.

Za potrebe reševanja v gorah je na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku vsak dan v vidnem delu dneva pripravljen helikopter Slovenske vojske. Opremljen je z elektromotornim vitlom, ki omogoča dviganje poškodovancev in reševalcev v helikopter, ter osnovno opremo za oživljanje. Tričlanska posadka helikopterja in dežurna reševalna ekipa, ki jo sestavljajo zdravnik, reševalec in policist, sta v 15-minutni pripravljenosti za polet. Poleg reševanja v gorah in težko dostopnih predelih dežurna posadka izvaja tudi nujne helikopterske prevoze v okviru helikopterske nujne medicinske pomoči, saj je prav hitrost pri reševanju največkrat ključna za ohranitev najpomembnejšega – človeškega življenja.