Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

09.05.2018

Helikopterska posadka Slovenske vojske se bo urila na mednarodni vojaški vaji Hot Blade na Portugalskem

Od ponedeljka, 7., do četrtka, 24. maja pripadniki 151. helikopterske eskadrilje s helikopterjem Cougar AS 532AL in podpornimi elementi 15. polka vojaškega letalstva sodelujejo na mednarodni taktični vaji helikopterskih enot Hot Blade 2018, ki bo potekala na širšem območju letalske baze Beja in v zračnem prostoru  Portugalske.

Vaja poteka v organizaciji in izvedbi portuglaskih zračnih sil in pod mentorstvom Evropske obrambne agencije (EDA – European Defence Agency) z namenom urjenja  helikopterskih posadk v poenotenju taktičnih postopkov delovanja v mednarodnih operacijah, s poudarkom na letenju v nočnih razmerah, pogojih zmanjšane vidljivosti in nad morjem. Letenje bo potekalo v zahtevnejšem okolju in prilagojeno različnim spektrom delovanja ter skupnemu urjenju z medicinskim osebjem pri izvajanja nalog zagotavljanja helikopterske medicinske evakuacije (MEDEVC – medical evacuation).

Izvedba vaje sledi konceptu usposabljanja enot v izvajanju postopkov sestavljenih zračnih operacij (COMAO - Composite Air Operations) za dosego skupnega cilja.