Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

14.11.2016

Helikopterska posadka Slovenske vojske se bo urila na mednarodni vojaški vaji Black Blade v Belgiji

Od ponedeljka, 14. novembra, do petka, 2. decembra, bodo pripadniki 151. helikopterske eskadrilje s helikopterjem Cougar AS 532AL in podpornimi elementi 15. polka vojaškega letalstva sodelovali na mednarodni taktični vaji helikopterskih enot Black Blade 2016, ki bo potekala na širšem območju letalske baze Florennes in v zračnem prostoru Kraljevine Belgije.

Vaja poteka v organizaciji in izvedbi belgijskih zračnih sil in pod mentorstvom Evropske obrambne agencije (EDA – European Defence Agency) z namenom urjenja helikopterskih posadk v poenotenju taktičnih postopkov delovanja v mednarodnih operacijah, s poudarkom na letenju v nočnih razmerah in pogojih zmanjšane vidljivosti. Letenje bo potekalo v zahtevnejšem okolju ter bo prilagojeno različnim spektrom delovanja in podpori izvajanja nalog enot za specialno delovanje (Special Operation Forces – SOF).

Izvedba vaje sledi konceptu usposabljanja enot v izvajanju postopkov sestavljenih zračnih operacij (Composite Air Operations – COMAO) za dosego skupnega cilja.