Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

16.02.2012

Helikopterji črnogorske, grške in Slovenske vojske včeraj poleteli enajstkrat

Včeraj, v sredo, 15. februarja, so helikopterske posadke črnogorske, grške in Slovenske vojske, ki sodelujejo pri reševanju prebivalcev na severu Črne gore, skupaj izvedle kar enajst poletov. Poleg evakuacije hudo obolelega mladeniča iz vasi Strug v občini Šavnik, od koder ga je že v zgodnjih jutranjih urah v klinični center v Podgorici prepeljala posadka helikopterja Slovenske vojske, je slovenska helikopterska posadka iz splošne bolnišnice v Beranah, ki leži v severovzhodnem delu Črne gore, v klinični center v Podgorici v nadaljnje zdravljenje prepeljala tudi dva dni starega dojenčka in še dve oboleli osebi, posadka pa je sodelovala tudi pri dostavi zdravil ter hrane prebivalcem v občinah Bijelo Polje, Berane in Cetine ter pri tem včeraj skupaj naletela 6 ur in 20 minut.

Danes, 16. februarja, posadka helikopterja skladno z zahtevami črnogorskega operativnega štaba za izredne situacije nadaljuje polete na ogrožena območja, med drugim ima posadka načrtovan prevoz materiala iz Cetinja na sever države.

Skladno s sklepom Vlade Republike Slovenije o napotitvi dveh helikopterskih posadk Slovenske vojske in treh gorskih reševalcev, ki od torka, 14. februarja, s helikopterjem Slovenske vojske bell 412 ter pripadajočo reševalno opremo sodelujejo v reševanju prebivalcev na severu Črne gore, bodo jutri, 17. februarja, končali naloge in se po načrtu v večernih urah vrnili v Slovenijo.