Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

07.06.2010

Helikopterja Slovenske vojske na vaji AZOR 2010 v Španiji

Med 7. in 27. junijem se bodo pripadniki 15. helikopterskega bataljona in Letalsko-tehnične enote z dvema večnamenskima transportnima helikopterjema AS 532 AL cougar udeležili letos največje multilateralne helikopterske vaje z nazivom AZOR 2010.
Vaja, katere se udeležuje 9 držav in preko 700 udeležencev s 43 plovili, predstavlja največjo mednarodno helikoptersko vajo držav članic Nata. Vaja se izvaja pod pokroviteljstvom EDA (European Defence Agency) in je sofinancirana s strani MHF (Multinational Helicopter Fond), izvajala pa se bo na območju letalske baze Logrono v Španiji v organizaciji španskega kopenskega letalstva.
Namen sodelovanja na vaji je nadaljevanje taktičnega usposabljanja, urjenja in priprav helikopterskih posadk ter enote za zagotavljanje plovnosti v postopkih za delovanje v mednarodnih operacijah in misijah (MOM), s poudarkom na ekstremnih pogojih letenja. Pripadniki bodo na vaji urili postopke pri taktičnem letenju v vseh pogojih (podnevi, ponoči, visokogorje, ekstremni vremenski in terenski pogoji), letenju helikopterjev v vojaških formacijah, uporabi helikopterjev v operacijah na kopnem, zagotavljanju iskanja in reševanja, preživetju posadke in posameznika v naravi, odpravi napak in okvar helikopterja na veliki oddaljenosti od matične enote ter logistični podpori helikopterski enoti v MOM.


Posadke helikopterjev Slovenske vojske morajo biti visokostrokovno usposobljene za delovanje v MOM v vseh pogojih delovanja, ki jih narekuje teren, meteorološki pogoji in ostale okoliščine. V preteklosti posadke niso imele zagotovljenih ustreznih pogojev za praktično urjenje pilotov in letalskega osebja v posebnih in ekstremnih pogojih delovanja. Izvajanje usposabljanja posadk tako v ekstremnih pogojih delovanja kot tudi v nočnem letenju s pomočjo očal za nočno gledanje je izrednega pomena za varno in učinkovito izvajanje nalog.