Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

18.08.2014

Helikopter Slovenske vojske nepogrešljiv v okviru nujne medicinske pomoči

Od ponedeljka, 11., do nedelje, 17. avgusta, je dežurna posadka helikopterja Slovenske vojske v okviru helikopterske nujne medicinske pomoči v ljubljanski klinični center prepeljala sedem obolelih, eno osebo pa v Splošno bolnišnico Murska Sobota. Zadnji teden je posadka poletela proti Krškemu, Jesenicam, Črnomlju, Postojni, Murski Soboti ter trikrat proti Šempetru, pri tem pa naletela skupaj deset ur.

Tako so dežurne posadke 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske letos v reševalnih akcijah posredovale 117-krat, od tega so 57-krat posredovale pri reševanju v gorah, 60-krat pa so poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč. Pri tem so prepeljale 129 poškodovanih ali obolelih in naletele 140 ur.

Za potrebe reševanja v gorah je na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku vsak dan v vidnem delu dneva pripravljen helikopter Slovenske vojske. Opremljen je z elektromotornim vitlom, ki omogoča dviganje poškodovancev in reševalcev v helikopter, ter z osnovno opremo za oživljanje. Tričlanska posadka helikopterja in dežurna reševalna ekipa, ki jo sestavljajo zdravnik, reševalec in policist, sta v 15 minutah pripravljeni za polet. Poleg reševanja v gorah in težko dostopnih predelih dežurna posadka izvaja tudi nujne helikopterske prevoze v okviru helikopterske nujne medicinske pomoči, saj je prav hitrost pri reševanju največkrat ključna za ohranitev najpomembnejšega – človeškega življenja.