Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

19.01.2011

Helikopter Slovenske vojske iz stene pod Triglavom rešil tri planince

Danes v jutranjih urah so dežurna posadka helikopterja Slovenske vojske in gorski reševalci iz stene na Plamenici pod Triglavom rešili tri tuje planince, ki so v torek popoldne ostali ujeti na višini okoli 2300 metrov.

"Na zadnji strmini na Plamenici, na višini okoli 2200 metrov, si niso več upali naprej, ker pa zaradi snega niso našli jeklenic, si tudi niso upali tvegati spusta. Za helikoptersko reševanje je bilo že pretemno," je po jutranjem reševanju treh planincev, ki so se zaplezali na Triglavu, povedal vodja intervencije Miha Pintar iz GRS Mojstrana. Madžari, po informacijah GRZS stari od 23 do 26 let, so skopali bivak in prenočili v steni, od koder so jih gorski reševalci in posadka helikopterja Slovenske vojske z vitlom potegnili na varno ter prepeljali v Mojstrano. Zdravnik na helikopterju je po pregledu ugotovil, da zdravniške pomoči ne potrebujejo. Po Pintarjevih informacijah so jo odnesli brez poškodb, k čemur sta pripomogli tudi dobra oprema in pripravljenost: "So dobri planinci, nimajo pa plezalnih izkušenj, zato so zaprosili za pomoč." Reševalci še opozarjajo planince, da je sneg v gorah zmrznjen, zato velja velika nevarnost zdrsa.

Današnja reševalna akcija dežurne helikopterske posadke je bila letos že peta, pri čemer je posadka helikopterja bell 412 prepeljala sedem poškodovanih, obolelih oz. pomoči potrebnih oseb, deset reševalcev ter preko 250 kg medicinske opreme in naletela skupno sedem ur.

Delno povzeto po Žurnal24.si

Foto: Andraž Sodja