Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

14.09.2017

Helikopter ameriških oboroženih sil Pave Hawk bo sodeloval na festivalu vojaške zgodovine v Pivki

V petek, 15. septembra, bo v dopoldanskih urah iz letalske baze v Avianu priletel helikopter Oboroženih sil ZDA Pave Hawk HH-60G in pristal na vojaškem delu brniškega letališča. Helikopter bo v nedeljo, 17. septembra, sodeloval na tradicionalnem festivalu vojaške zgodovine v Parku vojaške zgodovine v Pivki.

Park vojaške zgodovine je muzejsko središče, nastalo na območju starih italijanskih vojašnic v Pivki. Skladno z bogato vojaškozgodovinsko dediščino območja ponuja izobraževalno in raziskovalno dejavnost ter ohranja vojaško dediščino na Slovenskem. V muzeju je poleg ostalih stalnih razstav od 9. junija odprta tudi stalna razstava Do pekla in nazaj. Razstava je spomenik zavezništvu med Republiko Slovenijo in ZDA. Korenine zavezništva segajo v čas druge svetovne vojne in so aktualne v sodelovanju partnerskih držav znotraj zavezništva. Razstavo sta odprla predsednik Vlade Republike Slovenije Miro Cerar in upokojeni general ameriških zračnih sil Frank Gorenc. Ameriška stran je v neposrednih pogovorih z vodstvom parka vojaške zgodovine izrazila pripravljenost na sodelovanje zračnih sil ZDA v Evropi (angl. USAFE) na XI. tradicionalnem festivalu vojaške zgodovine, ki se odvija med 11. in 17. septembrom v Pivki. V letu 2017 se je iz oporišča Lakenheat (Velika Britanija) v italijansko oporišče Aviano preselila enota vojaškega letalstva ZDA, namenjena iskanju in reševanju posadk. Gre za ugledno enoto vojaškega letalstva ZDA v Evropi, ki smiselno neguje prav tradicijo reševanja sestreljenih posadk zračnih sil, tako zračnih sil Oboroženih sil ZDA kot tudi morebitnih sestreljenih posadk zavezniških držav.

V ponedeljek, 18. septembra, bo helikopter Pave Hawk z Brnika poletel na postojnsko območje, kjer se mu bo pridružil še en tovrstni helikopter, ki bo priletel iz Aviana. Oba helikopterja bosta podprla usposabljanje Slovenske vojske na osrednjem vadišču v Postojni.