Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

29.10.2018

Gorsko usposabljanje se nadaljuje z delom z vrvjo in s spusti

Od ponedeljka, 22., do petka, 26. oktobra, so pripadniki Gorske šole 132. gorskega polka 1. brigade nadaljevali modularno usposabljanje v okolici Bohinjske Bele. Tokrat so izvedli modul 3, ki zajema delo z vrvjo in spuste po vrvi.

Modul M3 traja en teden ter zajema usposabljanje za uporabo in delo z enojno in dvojno vrvjo pri spustih. Cilj usposabljanja je, da se vojaki naučijo temeljev spuščanja po vrvi, in sicer pri eno- in večraztežajnih spustih. Usposabljanje poteka s poudarkom na varnosti pripadnikov pri delu v posebnih pogojih v gorah in pri navezovanju v steni ter pri ravnanju z občutljivo gorniško opremo. Pripadniki 132. gorskega in 10. pehotnega polka so se prva dva dneva urili na Bohinjski Beli na Iglici, glavni preizkus pa so opravili v Osapski steni z večraztežajnim spustom.

Gorski polk in Slovenska vojska sta program usposabljanja v letu 2016 spremenila. Tako so vsebine, ki so bile prej združene v letno in zimsko gorništvo, zdaj razdeljene na manjše vsebinske sklope oziroma module, za katere je potrebno manj časa za izvedbo. Prav tako ni nujno, da si sledijo drug drugemu, razen neposredno povezane vsebine. V 132. gorskem polku bodo modularno usposabljanje nadaljevali novembra z modulom 11, in sicer z usposabljanjem iz procesov bojnega odločanja v gorah.

Fotografije: štabni vodnik Tadej Žun, stotnik Aleš Hočevar in stotnik Igor Praznik, 132. GORP/1. BR