Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

23.09.2011

Glavnina udeležencev vaje Challenge 2011 že v Makedoniji

Včeraj, 22. septembra v poznih večernih urah, je v Republiko Makedonijo uspešno prispela glavnina pripadnikov SV, ki bodo od 26. do 30. septembra sodelovali na taktični vaji z bojnim streljanjem Challenge 2011.
Premik je bil izveden v dveh organiziranih vojaških kolonah in z avtobusnim transportom, katerih nemoten prestop petih mednarodnih mej je zagotavljala skupina za premike iz 670. logističnega bataljona.
Pripadniki obeh kolon vozil, ki sta na pot krenili v noči iz 20. na 21. september, so po 20 urah vožnje preko Hrvaške in Bosne in Hercegovine prispeli v Črno Goro, kjer so prenočili in pot do vojaškega poligona Krivolak nadaljevali 22. septembra ob četrti uri zjutraj preko Kosova, ter po 16 urah vožnje varno prispeli na cilj. Za prevoz ostalih udeležencev je bil organiziran avtobusni prevoz z vozilom Slovenske vojske, ki so preko Hrvaške in Srbije za pot potrebovali 17 ur.
S premikom so v Brigadi zračne obrambe in letalstva preverili tudi sposobnost premeščanja svojih enot zunaj nacionalnega ozemlja. Vodja premika podpolkovnik Aleš Marič se je vsem sodelujočim zahvalil za profesionalno in predvsem varno izvedbo zahtevnega nekaj več kot 1300 kilometrov dolgega premika, v sestavi 29 terenskih in tovornih vozil.
Na vaji Challenge 2011, ki je nadaljevanje vaje Izziv 2011 in temelji na dvostranskem sodelovanju z makedonsko vojsko, bodo v brigadi preverili zmožnost izvajanja zračnega poveljevanja in kontrole v državi gostiteljici. Tako bodo enote 9. bataljona zračne obrambe Slovenske vojske skupaj s pripadniki makedonske vojske izvedle bojno streljanje z lahkimi prenosnimi raketnimi sistemi igla, z letali PC-9M bo letalstvo Slovenske vojske izvedlo bombardiranje ciljev na kopnem, posadke helikopterjev pa bodo urile postopke v zračnem transportu na neznanem terenu v dnevnih in nočnih pogojih letenja ter postopke izvajanja medicinske evakuacije.
Danes, 23. septembra, bodo v Makedonijo prispela tudi zračna plovila SV.

Foto: Borut Podgoršek