Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

22.10.2010

Glavnina pripadnikov 14. slovenskega kontingenta prispela v območje odgovornosti

Včeraj, 21. oktobra, je v ameriško bazo v Shindandu na zahodu Afganistana prispela še glavnina pripadnikov 14. slovenskega kontingenta, ki se je v Shindand premaknila iz Herata in se tako pridružila predhodnici kontingenta. Pred tem so s 13. slovenskim kontingentom izvedli primopredajo nalog, v naslednjih dneh, pred prevzemom mentoriranja afganistanske nacionalne vojske (ANA), pa se bodo spoznali z enoto in območjem odgovornosti.

S sklepno fazo usposabljanja bo 14. slovenski kontingent v začetku novembra verificiral še svojo pripravljenost za prevzem mentoriranja v območju odgovornosti.

14. slovenski kontingent sestavlja 88 pripadnikov iz različnih enot Slovenske vojske in civilna strokovnjaka, ki bodo v 6-mesečni operaciji izvajali mentoriranje pripadnikov ANA v pehotnem bataljonu in bataljonu za bojno podporo, zagotavljali podporo in zaščito mentorskim skupinam ter nacionalno logistično podporo in delovali v sestavi poveljstev ISAF ter regionalni obnovitveni skupini (PRT) regionalnega poveljstva Zahod. V skupino za mentoriranje (OMLT) in enoto za podporo je vključenih tudi 11 pripadnikov nacionalne garde Kolorada.

14. slovenski kontingent bo za svoje delovanje uporabljal 4 srednja oklepna vozila 8 × 8 svarun, 3 lahka kolesna oklepna vozila 6 × 6 valuk ter 8 lahkih kolesnih oklepnih vozil 4 × 4 hummer. Glavnina kontingenta je nastanjena v bazi v Shindadu na zahodu Afganistana, nekaj pripadnikov deluje v bazi Arena in v bazi Stone v Heratu, nekaj pa v poveljstvu ISAF v Kabulu.