Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

19.04.2017

Glavni podčastnik Slovenske vojske obiskal poveljstvo za usposabljanje vojske ZDA v Evropi

Glavni podčastnik Slovenske vojske štabni praporščak Igor Tomašič si je v sklopu tridnevnega dvostranskega obiska poveljstva za usposabljanje vojske ZDA v Evropi ogledal Joint Multinational Readiness Center, Joint Multinational Simulation Center, Training Support Activities Europe, NCO Academy, Combined Arms Training Center ter Grafenwohr Training Area.

Sprejela in spremljala sta ga glavna podčastnica vojske ZDA za Evropo višja štabna praporščakinja Sheryl Lyon in glavni podčastnik poveljstva za usposabljanje vojske ZDA višji štabni praporščak Robert Todd.

Namen obiska je bil tako nadaljevanje medsebojnega sodelovanja na ravni glavnih podčastnikov kot tudi vzpostavitev stikov in začetek poglobljenega medsebojnega sodelovanja med šolama za podčastnike. Obe strani sta se strinjali, da bi izmenjava tako inštruktorjev na posameznih tečajih kot opazovalcev/kontrolorjev na vajah predstavljala korak v pravo smer.

Da so tovrstna sodelovanja lahko zelo uspešna, je odličen primer umeščenost tankovskega voda Slovenske vojske v sestavo pehotnega bataljona, ki je v organizacijski strukturi JMRC. Glavni podčastnik bataljona je o pripadnikih voda govoril zgolj v superlativih in izrazil upanje, da bo tankovski vod še naprej podpiral njihovo delovanje na vajah. 

Ob robu srečanja se je delegacija podčastnikov Slovenske vojske srečala tudi s pripadniki in pripadnicama Slovenske vojske, ki so udeleženci tečaja za desetnike, ki ravno zdaj poteka v okviru prej omenjene šole za podčastnike.