Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

10.11.2011

Glavni kontrolorji nadzora zračnega prostora so se usposabljali na Madžarskem

Tradicija odličnega sodelovanja med Centrom za nadzor in kontrolo zračnega prostora (CNKZP) 16. bataljona za nadzor zračnega prostora (16. BNZP) Slovenske vojske in istovrstnim centrom (Control Reporting Center – CRC) v madžarskem Veszpremu se nadaljuje tudi v letošnjem letu.

Prva specialistična usposabljanja pripadnikov Slovenske vojske s področja nadzora in kontrole zračnega prostora na Madžarskem so se začela že leta 2005, od takrat dalje pa se pripadniki CNKZP vsako leto usposabljajo iz postopkov v miru, krizi in konfliktu, in sicer na področju dela identifikatorjev ter častnikov za obdelavo radarskih podatkov.

Med 3. oktobrom in 4. novembrom letos sta se dva pripadnika 16. BNZP v Veszpremu udeležila specialističnega usposabljanja za delo glavnega kontrolorja (master controller). Tematike usposabljanja so bile Natova struktura poveljevanja, Natovi ukrepi kot odgovor na krizo, pravila delovanja, ureditev zračnega prostora, defenzivne zračne operacije, postopki Renegade in funkcije taktičnega bojnega delovanja.

Vodja usposabljanja in glavni inštruktor usposabljanja, na katerega je Slovenska vojska svoja pripadnika napotila prvič, je bil vodja enote za usposabljanje in simulacije v tamkajšnjem centru, pripadnika Slovenske vojske pa sta usposabljanje uspešno končala s pisnim in ustnim preizkusom znanja.

major Aleksander Vidergar in stotnica Tatjana Božnar s kolegi z usposabljanja