Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

28.11.2018

Generalmajorka Alenka Ermenc prevzela dolžnost načelnice Generalštaba Slovenske vojske

Na Ministrstvu za obrambo je bila danes, 28. novembra, primopredaja dolžnosti načelnika Generalštaba Slovenske vojske. Dolžnost načelnika je generalmajor Alan Geder predal generalmajorki Alenki Ermenc. Ob primopredaji dolžnosti je zbrane nagovoril minister za obrambo Karl Erjavec, udeležili pa so se je tudi predsednik Vlade RS Marjan Šarec, predsednik Državnega zbora RS Dejan Židan, svetovalec predsednika RS Uroš Krek ter poslanci Odbora za obrambo DZ.

Minister za obrambo Karl Erjavec je ob primopredaji dolžnosti med dosedanjim načelnikom generalmajorjem Alanom Gederjem in novo načelnico generalmajorko Alenko Ermenc dejal, da je Alenka Ermenc prva častnica na dolžnosti načelnika generalštaba predvsem zaradi svojega odličnega dela, znanja in strokovnosti. Povedal je tudi, da ji ob nalogah, ki čakajo Slovensko vojsko, zaupa in poudaril, da tako nova načelnica kot politiki ne politizirajo Slovenske vojske, ampak na podlagi dela in strokovnosti dosegajo cilje. Med temi je minister izpostavil predvsem izboljšanje položaja pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske in zagotovitev opreme, ki Slovenski vojski omogoča varno opravljanje nalog. Kot zavezo je navedel namero, da v tem mandatu v sodelovanju z generalmajorko Alenko Ermenc dvignejo raven pripravljenosti Slovenske vojske. Minister Erjavec je dejal, da je generalmajor Alan Geder eden od začetnikov Slovenske vojske ter se mu zahvalil za njegov prispevek k razvoju Slovenske vojske tako na dolžnosti načelnika kot pred tem.

Generalmajorka Alenka Ermenc je dejala, da dolžnost načelnice sprejema z največjo mero odgovornosti do Slovenske vojske in domovine, s spoštovanjem do predhodnika in tistih, ki so jo imenovali na dolžnost ter z neomajno odločnostjo narediti vse potrebno. Povedala je, da se zaveda pričakovanja širše javnosti, da bo naloge izpolnjevala profesionalno in učinkovito ter kot prednostne naloge izpostavila izboljšanje položaja pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske, realizacijo ciljev zmogljivosti ter področji vojaške infrastrukture in znanja. Nagovor je sklenila z latinskim pregovorom »Acta, non verba« (Dejanja, ne besed.).

Generalmajor Alan Geder je povedal, da naloge v okviru Slovenske vojske ves čas predano opravlja. Izpostavil je izzive, s katerimi se sooča Slovenska vojska, ter načelnici Alenki Ermenc zaželel uspešno delo. Generalmajor bo še naprej v Slovenski vojski opravljal pomembne naloge, ki bodo povezane s projekti razvoja in opremljanja ter izobraževanja v Slovenski vojski.

Foto: Damjan Vodenik, OOJ GŠSV

Video posnetek (youtubeMORS): Robert Cotič

Flash is required!

Nekdanji načelnik GŠSV generalmajor Alan Geder


Flash is required!

Načelnica GŠSV generalmajorka Alenka Ermenc


Flash is required!

Minister za obrambo Karl Erjavec