Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

21.09.2009

Generalmajor Šteiner se je udeležil konference Vojaškega odbora zveze Nato


Med 18. in 20. septembrom je v Sintri na Portugalskem potekala konferenca Vojaškega odbora zveze Nato na ravni načelnikov generalštabov držav članic, katere se je udeležil tudi načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner.

Načelniki so se pogovarjali o dosedanjih in prihodnjih vojaških operacijah, o strateškem konceptu zveze Nato ter izvolili novega direktorja vojaškega štaba zveze Nato.

Seznanili so se s strateško oceno stanja v Afganistanu, ki jo je predstavil poveljnik sil ISAF general Stanley A. McChrystal. Načelniki so podprli bolj celovito civilno-vojaško sodelovanje pri doseganju ciljev zavezništva v Afganistanu ter spremembo pristopa sil ISAF, ki se morajo v prihodnje bolj osredotočiti na zaščito afganistanskih prebivalcev.

V okviru obravnave novega strateškega koncepta Nata so poudarili potrebo po njegovi prenovi, ki mora odgovoriti predvsem na pričakovane izzive varnostnega okolja v prihodnosti. Posebej so se posvetili vprašanju, kako v spremenjenem mednarodnem okolju razumeti kolektivno obrambo oziroma varnost ter kako uravnotežiti potrebo po kolektivni obrambi ozemlja držav članic in zaščiti interesov zavezništva izven njegovih meja.

Načelniki generalštabov so ob koncu konference izvolili tudi novega direktorja vojaškega štaba, nemškega generalpodpolkovnika J. B. Bornemanna, ki bo to dolžnost prevzel julija 2010.