Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

17.07.2012

Generalmajor Šteiner odlikovan z redom Legije časti

V ponedeljek, 16. julija, je generalmajor Alojz Šteiner prejel najvišje francosko odlikovanje – red častnika Legije časti, ki ga za izjemne dosežke na vojaškem področju na predlog vlade podeljuje francoski predsednik.

Odlikovanje je generalu Šteinerju v francoski rezidenci na ljubljanskih Prulah vročil francoski veleposlanik Pierre-Francois Mourier, z njim pa želi Francija počastiti generalov prispevek k preoblikovanju Slovenske vojske ter izreči hvaležnost za »vztrajnost in prizadevanje za razvoj operativnega sodelovanja med državama, zlasti na področju taktičnega prevoza s helikopterji in razminiranja morskih min, zaradi česar sta slovenska in francoska vojska okrepili prijateljske vezi in interoperabilnost.«
 
Red Legije časti (fr. Légion d'honneur), katerega moto je »Honneur et Patrie« (»Čast in domovina«), je ustanovil Napoleon Bonaparte 19. maja 1809 kot najvišje odlikovanje, ki je zamenjalo vsa dotedanja odlikovanja. Podeljuje se moškim in ženskam, tako francoskim državljanom kot tudi tujcem. Red ima pet stopenj, z določenim najvišjim številom živečih članov, ki se ga ne sme preseči, in sicer 75 vitezov velikega križa, 250 vitezov velikih častnikov, 1.250 vitezov poveljnikov, 10.000 častnikov in 113.425 vitezov. Kvota ne velja za veterane druge svetovne vojne, pripadnike francoskih oboroženih sil, ki so sodelovali v vojaških operacijah, in vojne invalide.