Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

05.05.2010

Generalmajor mag. Šteiner se je udeležil spomladanskega zasedanja Vojaškega odbora zveze Nato in EU

Od torka, 4., do četrtka, 6. maja, se je načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner v Bruslju udeležil spomladanskega zasedanja Vojaškega odbora zveze Nato in Evropske unije na ravni načelnikov generalštabov.

Na zasedanju Vojaškega odbora Evropske unije so govorili o mednarodnih operacijah pod vodstvom Evropske unije, poteku in prihodnjih nalogah v operacijah na Balkanu, operaciji EUFOR Atalanta ob vzhodni obali Afrike ter operaciji EUTM v Somaliji (Uganda). Načelniki so se pogovarjali tudi o vojaških zmogljivostih Evropske unije in vlogi Vojaškega odbora Evropske unije pri razvoju le-teh, nadaljnjem organizacijskem razvoju Vojaškega štaba Evropske unije in različnih vidikih celovitega pristopa unije k varnostnim vprašanjem.

Na vojaškem odboru Nata so govorili o mednarodni operaciji KFOR na Kosovu,  usposabljanju afganistanskih obrambnih in policijskih sil, srečali pa so se tudi z generalnim sekretarjem Nata Andersom Foghom Rasmussenom, ki jim je predstavil poglede na transformacijo in reforme v Zavezništvu, ki bodo sledile sprejetju novega strateškega koncepta Nata.

Načelniki generalštabov so po besedah generalmajorja mag. Šteinerja ocenili, da je letošnje leto odločilno pri vzpostavljanju pogojev za postopen prenos pristojnosti za varnost v Afganistanu.