Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

21.05.2010

Generalmajor mag. Šteiner gost konference Jadranske listine v Sarajevu

Včeraj, 20. maja, se je načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner kot posebni gost v Sarajevu udeležil konference Jadranske listine (US – Adriatic Charter). 
Osrednja tema tokratne konference je bila predstavitev izkušenj in napredka Natovih orodij Partnerstva za mir in razvoja vojaških zmogljivosti. Najpomembnejši del srečanja pa je bil povezan s pregledom napredka na področju uničevanja konvencionalnega orožja in streliva. Generalmajor mag. Šteiner je ob tem izrazil zadovoljstvo nad doseženim napredkom, pri čemer je v primerjavi z državami, podpisnicami Jadranske listine poseben viden napredek Slovenije, kjer praktično ni več oporečnih zalog streliva in minsko eksplozivnih sredstev kljub temu, da Slovenija v iniciativi ni neposredno sodelovala.
Ob tem je generalmajor mag. Šteiner izpostavil tudi možnost za izmenjavo slovenskih izkušenj in možnosti, ki jih Slovenija lahko ponudi preko Mednarodne fundacije za razminiranje. Po konferenci se je na dvostranskih srečanjih sešel še z načelniki Generalštaba oboroženih sil Bosne in Hercegovine, Črne Gore in Srbije.
Danes, 21. maja, je generalmajor mag. Šteiner obiskal pripadnike slovenskega kontingenta v mednarodni operaciji Althea v Bosni in Hercegovini, srečal pa se je tudi s poveljnikoma Euforja in Natovega poveljstva v Sarajevu, s katerima je spregovoril predvsem o perspektivi mednarodnih sil v Bosni in Hercegovini.