Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

22.04.2010

Generalmajor mag. Štainer gosti načelnika Generalštaba oboroženih sil Republike Makedonije generalpodpolkovnika Miroslava Stojanovskega

Na povabilo načelnika Generalštaba Slovenske vojske generalmajorja mag. Alojza Šteinerja je danes, 22. aprila, na obisk v Republiko Slovenijo prišel načelnik Generalštaba oboroženih sil Republike Makedonije generalpodpolkovnik Miroslav Stojanovski.

Pripadniki Slovenske vojske so generalpodpolkovniku Stojanovskemu na pogovorih predstavili prihodnji obseg in strukturo Slovenske vojske ter sodelovanje Slovenske vojske v mednarodnih operacijah in misijah, pogovarjali pa so se tudi o dosedanjem in prihodnjem dvostranskem sodelovanju med vojskama.

Generalpodpolkovnika Stojanovskega je sprejela tudi ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič. Ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič je poudarila, da je prav zdaj zelo pomembno obdobje za slovensko-makedonske odnose oziroma odnose med Natom in Makedonijo, saj bo v kratkem dolžnost poveljnika zveze Nato v Skopju prevzel brigadir Slovenske vojske David Humar. Ministrica je tudi omenila, da zaradi krize v zadnjem obdobju žal ni bilo mogoče uresničiti prav vseh načrtovanih dogodkov v programu dvostranskega sodelovanja na obrambnem in vojaškem področju. Ministrica je poudarila, da si na Ministrstvu za obrambo Republike Slovenije želimo, da bi reforme, ki so jih v Makedoniji izpeljali v obrambnem sistemu, rezultirale tudi v vključitvi Makedonije v zvezo Nato. Načelnik Generalštaba oboroženih sil Republike Makedonije generalpodpolkovnik Miroslav Stojanovski je poudaril, da se v makedonskih oboroženih silah prizadevajo za izpeljavo vseh reform, ki so še potrebne. Pri tem so jim v veliko pomoč tudi slovenske izkušnje in podpora, za kar se je zahvalil ministrici dr. Ljubici Jelušič. Povedal je še, da Republika Makedonija v Republiki Sloveniji ne vidi samo strateškega partnerja, pač pa tudi prijateljsko državo, ki na vseh ravneh podpira vključevanje Makedonije v evro-atlantske integracije. Makedonija tudi zelo aktivno sodeluje v mednarodnih operacijah in misijah, tako v operaciji ISAF v Afganistanu trenutno deluje 242 pripadnikov, skupno pa je v mednarodnih operacijah in misijah  – sodelujejo namreč tudi v operacijah v Bosni in Hercegovini ter v Libanonu – 260 pripadnikov, kar predstavlja 4 odstotke vseh pripadnikov makedonskih oboroženih sil. Ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič  je poudarila, da Makedonija kot članica Organizacije združenih narodov pomembno prispeva k svetovnemu miru. Makedonskemu načelniku generalštaba generalpodpolkovniku Stojanovskemu se je ministrica zahvalila za pomoč Slovenski vojski pri prehajanju čez makedonsko ozemlje na območje operacije KFOR na Kosovu ter za angažiranost pri miru in varnosti v regiji.

V popoldanskem delu obiska bo generalpodpolkovnik Stojanovski obiskal še Vojašnico Kranj, kjer mu bodo pripadniki 18. bataljona za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo predstavili zmogljivosti enote, ogledal pa si bo tudi tehnični zbor oborožitve in opreme bataljona.

Video: YouTube.com, avtor: Brane Petrovič, MORS

Foto: Emil Jalovec, GŠSV

Flash is required!

Izjava načelnika Generalštaba SV generalmajorja mag. Alojza Šteinerja


Flash is required!

Izjava načelnika Generalštaba oboroženih sil Republike Makedonije generalpodpolkovnika Miroslava Stojanovskega