Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

03.04.2015

Generalmajor dr. Osterman se je udeležil 4. redne letne konference načelnikov generalštabov vojsk srednje Evrope

1. in 2. aprila je v Bukarešti v Romuniji potekala 4. redna letna konferenca načelnikov generalštabov vojsk srednje Evrope, na njej pa je načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman s svojimi kolegi razpravljal o kolektivni varnosti Nata. V razpravi so načelniki izmenjali poglede, izkušnje in primere dobrih praks glede na dogodke ter spremembe v evropskem varnostnem prostoru v zadnjem obdobju.

Pri tem je bilo poudarjeno, da morajo biti vse države članice pripravljene na morebitne grožnje in delovati enotno ter proaktivno, kar je pogoj za uspeh in pravočasen boj proti novim potencialnim grožnjam. Dogodki na vzhodni in južni meji Severnoatlantskega zavezništva niso le odgovornost mejnih držav, temveč vsega Nata. S procesi, kot je izvedba Akcijskega načrta pripravljenosti, države članice spreminjajo zavezništvo bolj kot kdaj koli prej in imajo odgovornost, da to naredijo dobro.

Ob robu konference se je generalmajor dr. Andrej Osterman srečal tudi s poveljnikom Poveljstva ameriške vojske v Evropi generalom Philipom M. Breedlovom in se mu ob tej priložnosti zahvalil za podporo poveljstva pri skupnem usposabljanju med slovensko in ameriško vojsko, generalmajor dr. Osterman pa je v pogovoru poudaril tudi uspešno večletno sodelovanje z Nacionalno gardo Kolorada.