Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

27.01.2015

Generalmajor Dobran Božič pred odhodom na novo dolžnost na sprejemu pri načelniku Generalštaba

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman je sprejel generalmajorja Dobrana Božiča pred njegovim odhodom v New York, kjer bo od februarja opravljal dolžnost obrambnega predstavnika Slovenije pri Organizaciji združenih narodov. Po sedmih mesecih bo tako ponovno popolnjeno mesto obrambnega predstavnika v OZN.


Z nastopom dolžnosti bo generalmajor Božič proaktivno spremljal delovanje organov in odborov OZN, ki so odgovorni za mirovne operacije, in sodeloval pri oblikovanju strateškega pregleda mirovnih operacij OZN.

Leta 2015 se v OZN pričakuje živahno dogajanje na varnostnem področju, med drugim pregled dejavnosti za gradnjo miru (review of peacebuilding architecture) in celovit pregled mirovnih operacij (review of peace operations) ter zagotovitev celovitejšega, integriranega in učinkovitejšega pristopa k podpori državam, ki prehajajo iz vojnega v mirno stanje, ter prilagodljivejši in integriran pristop k mirovnim operacijam in misijam. Trenutno pod vodstvom OZN poteka 16 operacij. Slovenija sodeluje v misijah:
UNIFIL Libanon – v slovenskem kontingentu je 14 pripadnikov, ki delujejo v sestavi italijanske brigade v sektorju Zahod;
UNTSO Bližnji vzhod – v slovenskem kontingentu so trije mirovni opazovalci, Slovenija načrtuje v prihodnje največ štiri.


Že marca 2015 bo v New Yorku konferenca načelnikov generalštabov, ki jo bo gostil generalni sekretar OZN Ban Ki-moon. Na konferenci bodo razpravljali o strateškem in operativnem okolju mirovnih operacij OZN ter aktualnih izzivih s področja miru.