Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

18.11.2011

General Šteiner slovesni govornik v mariborski Sinagogi

V četrtek, 17. novembra, se je načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner kot častni pokrovitelj in slavnostni govornik udeležil odprtja dokumentarne razstave Judovski vojaki avstro-ogrske vojske na soški fronti. Razstavo je v spomin na padle vojake judovske veroizpovedi na bojišču soške fronte v mariborski Sinagogi organiziral Center judovske kulturne dediščine Maribor v sodelovanju z Zgodovinskim inštitutom Milka Kosa Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti ter Študijskim centrom za narodno spravo.
Z razstavo, ki bo na ogled do 3. februarja 2012, organizatorji zaznamujejo 93 let od konca prve svetovne vojne, podrobneje pa predstavljajo soško fronto, na kateri naj bi po vojaških statistikah in ocenah padlo približno 40.000 judovskih vojakov, od tega približno 1000 častnikov.
General Šteiner je v svojem govoru opozoril na zgodovinsko in vojaško stran dogajanja med prvo svetovno vojno. Poudaril je vrednote, in sicer predanost, pogum, tovarištvo, lojalnost ter čast, torej vrednote, ki so »prihajale do izraza v tistih vojnih časih, danes pa so neke vrste standard tudi za pripadnike in pripadnice Slovenske vojske«. Slovesnost v Sinagogi je popestril trobilni kvintet Orkestra Slovenske vojske s svojim glasbenim programom.