Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

29.06.2009

General Šteiner se je udeležil slovesnosti na mejnem prehodu Rožna dolina

V soboto, 27. junija, je bil načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner na mejnem prehodu Rožna dolina slavnostni govornik na slovesnosti v počastitev osvoboditve mejnega prehoda Rožna dolina, ki ga je organiziralo Združenje veteranov vojne za Slovenijo Primorske.
Ob tej priložnosti je general Šteiner poudaril pomembnost dogodkov iz leta 1991 in se zahvalil vsem, ki so takrat sodelovali pri osvoboditvi mejnega prehoda Rožna dolina in dejal: »Dogodki na Primorskem so od nekdaj naznanjali pa tudi simbolizirali širše premike. Odpor proti fašizmu, zagrinjanje železne zavese po drugi svetovni vojni, pa tudi njeno odgrinjanje pol stoletja kasneje, in ponovno združevanje Evrope. Vse to so še posebej čutili Primorci. Tudi danes so ti kraji simbol. Simbol prihodnosti evropske ideje. Ne zgolj tiste o svobodnem trgu in Evropi brez meja, ampak ideje, da nas raznolikost bogati, da je ohranjanje nacionalnih posebnosti in manjšin naša skrb ter da lahko ideja skupne Evrope živi le v medsebojnem spoštovanju in zaupanju. Za takšno Evropo in takšno Slovenijo so pred osemnajstimi leti, na tem mejnem prehodu, potekale bojne aktivnosti«.
Ob tej priložnosti so najzaslužnejšim članom Združenja veteranov vojne za Slovenijo Primorske podelili priznanja. Na slovesnosti se je predstavila tudi Gardna enota Slovenske vojske s »šov programom«.

Flash is required!

Govor - generalmajor mag. Alojz Šteiner