Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

01.06.2010

General Šteiner obiskal pripadnike Slovenske vojske na vaji Zvita podlasica

Včeraj, 31. maja, je v okviru vaje brigade Večnacionalnih sil kopenske vojske (Multinational Land Force – MLF) Zvita podlasica 2010, ki med 20. majem in 2. junijem poteka na osrednjem madžarskem vojaškem vadbenem centru pri Veszpremu, potekala predstavitev skupnega delovanja in urjenja pripadnikov slovenske, madžarske in italijanske vojske. Predstavitev sodelovanja treh vojsk tako na bojišču kot na poveljstvu brigade si je v družbi madžarskega, italijanskega in hrvaškega kolega ogledal tudi načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner.

V nadaljevanju obiska sta generala Šteinerja v slovenskem taboru sprejela tudi poveljnik 1. brigade polkovnik Dobran Božič in poveljnik Lahke bataljonske bojne skupine (LBBSk) podpolkovnik Pavel Jereb, ki sta predstavila poslanstvo in delovanje LBBSk na tokratni vaji. General Šteiner je vsem sodelujočim pripadnikom in pripadnicam Slovenske vojske izrekel pohvalo za profesionalni vojaški pristop pri izvedbi vseh zastavljenih nalog na vaji.

Na letošnji največji vaji brigade MLF se pripadniki LBBSk skupaj z madžarskimi in italijanskimi pripadniki urijo iz taktičnih in operativnih postopkov po scenariju mednarodne misije ISAF s ciljem dvigniti usposobljenost LBBSk v postopkih načrtovanja, vodenja in izvajanja operacij v mednarodnem okolju. Pripadniki hrvaških oboroženih sil na vaji sodelujejo kot opazovalci.

V družbi vojaških generalov si je vajo ogledala tudi veleposlanica Republike Slovenije na Madžarskem Darja Bavdaž Kuret.

Slovenska vojska v MLF sodeluje od ustanovitve sil ravni brigade leta 1999, ko so načelniki generalštabov slovenske, madžarske in italijanske vojske podpisali tehnični sporazum o silah MLF. Skladno z operativnim konceptom morajo biti sile sposobne izvajati naloge v mirovnih operacijah skladno s VI. in VII. poglavjem Ustanovne listine Združenih narodov, sile pa sodelujejo tudi v okviru operacij zveze Nato in EU.

Foto: štabni vodnik Tomaž Harle

Flash is required!

Avtor: Borut Podgoršek, MORS