Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

06.07.2011

Garda Slovenske vojske že 20 let ponosna nase

26. junija 2011 je minilo 20 let, od kar se pripadniki gardne enote spopadajo z zahtevno nalogo predstavljanja Slovenije in Slovenske vojske pred najvišjimi tujimi in domačimi eminencami.

V počastitev ustanovitve gardne enote Slovenske vojske je bila v torek, 5. julija, v Vojašnici Franca Rozmana Staneta v Ljubljani slovesnost, katere osrednji govornik je bil prvi predsednik samostojne Republike Slovenije in prvi vrhovni poveljnik slovenskih obrambnih sil Milan Kučan. V kratkem nagovoru se je spomnil slavnostnega postroja izpred dvajsetih let, obudil spomine na prve uradniške obiske mlade slovenske države ter gardistki in gardistom čestital za njihov jubilej.

Poveljnik Garde Slovenske vojske major Marko Hlastec je v svojem govoru izrazil čast, ki jo čuti ob poveljevanju taki enoti, kot je prav gardna. Svojim gardistom se je zahvalil za profesionalni odnos do dela in nalog, strumnost, postrojitveno izgrajenost, častno in etično ravnanje ter njihovo vrhunsko strokovnost. Major Hlastec je najzaslužnejšim podelil priznanja enote. Bronasto medaljo Garde Slovenske vojske so prejeli vojak Zoran Adam, vojak Tomo Lampreht, poddesetnik Matej Bagari in desetnik Marko Šavc, bronasto plaketo Garde Slovenske vojske pa sta prejela kolektiv kuhinje Vojašnice Franca Rozmana Staneta in Zveza združenj borcev za vrednote NOB. Program slovesnosti sta popestrila trobilni kvintet Orkestra Slovenske vojske in sekstet Policijskega orkestra s svojima glasbenima prispevkoma.

Gardisti so bili v vseh vojskah vedno nekaj posebnega. Tudi Slovenska vojska pri tem ni izjema. Ne gre več samo za fante s papovkami, kot so bili predvsem v preteklosti radi poimenovani, prav tako ne za tiste, ki izstopajo s svojimi 180–185 centimetri višine, temveč za visokoizurjene profesionalne vojake, ki si ne samo zaradi zunanje posebnosti – protokolarne uniforme, temveč predvsem zaradi strumnega koraka in izpiljenih gibov tudi v slovenskih vojaških vrstah zaslužijo prav posebno mesto.

Za naloge visokega vojaškega protokola se gardisti trdo usposabljajo, z rezultati urjenja pa jih lahko postavimo ob bok gardni enoti katerekoli države na svetu. Pripadniki Garde Slovenske vojske sodelujejo dobesedno na vsaki slovesnosti tako znotraj Slovenske vojske kot izven nje. Stremijo po tem, da pripravijo in pokažejo nove predstavitvene programe ali pa se trudijo tiste, ki jih že imajo, izvesti brezhibno. Da jim to v največji možni meri uspeva, smo si lahko ogledali tudi v njihovem nastopu na mednarodnem festivalu vojaških orkestrov Regiment po cesti gre v ljubljanskih Stožicah, kjer so s svojim programom navdušili občinstvo v dvorani.

Vsem pripadnikom častne čete, postrojene 25. junija 1991, častne enote v strukturi 520. učnega centra, 1. čete 1. bataljona 52. brigade, 106. častne čete Republiškega štaba Teritorialne obrambe, 12. gardnega bataljona, Enote za protokol in Garde Slovenske vojske ob 20. rojstnem dnevu iskrene čestitke! Naj se tudi v prihodnje čim večkrat sliši geslo naših gardistov: »Za koga? – Za Slovenijo!«

Video posnetek (Youtube - MORS)