Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

24.06.2011

Festival mednarodnih vojaških orkestrov Regiment po cesti gre

Predstavnike medijev vabimo, da se nam pridružijo na mednarodnem festivalu vojaških orkestrov, ki bo v soboto, 25. junija, ob 19.30 v ljubljanskih Stožicah.

S festivalom, imenovanem Regiment po cesti gre, v svetu znanem kot TATTOO festival, bo Slovenska vojska počastila letošnji jubilejni dan državnosti.

Poleg Orkestra in Garde Slovenske vojske ter Policijskega orkestra bodo na festivalu sodelovali tudi orkestri vojsk Albanije, Avstrije, Nemčije, Madžarske, Italije in Združenih držav Amerike. Na odru bo hkrati zaigralo več kot 400 uniformiranih glasbenikov, ki bodo poleg svojega predstavitvenega programa skupaj izvedli tudi skladbe priznanih slovenskih avtorjev.

Festival se bo začel z uvodnim nagovorom ministrice za obrambo dr. Ljubice Jelušič in s koračnico Strumno naprej v skupni izvedbi vseh sodelujočih orkestrov. S koračnico Zlatorog bodo orkestri zapustili prizorišče in v nadaljevanju posamično izvedli vsak svoj predstavitveni program. Slovenska vojska bo na festivalu zastopana v dveh delih, v prvem se bosta Orkester in Garda Slovenske vojske predstavila skupaj, v drugem pa bo Orkester Slovenske vojske nastopil še s spletom slovenske glasbe (Na Golici, Gorenjska, Tratata idr.).

V sklepnem delu festivala bodo nastopili vsi sodelujoči orkestri, ki bodo pod taktirko dirigenta gostitelja skupaj zaigrali skladbe Kosec koso brusi, Ponosni nase in Slovenija, od kod lepote tvoje, festival pa bo zaokrožila skupna izvedba koračnice Strumno naprej.

Ves izkupiček od prodanih vstopnic bo podarjen v humanitarne namene, in sicer dveletni hčerki v nesreči preminulega pripadnika Slovenske vojske, ki ji je v preteklih mesecih umrla tudi mama, invalidu vojne za Slovenijo ter Društvu za pomoč trpečim in bolnim Rdeči noski.

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner bo pred festivalom priredil slovesen sprejem za sodelujoče, ki bo v Vojašnici Franca Rozmana Staneta.

Predstavnike medijev vabimo, da celotno dogajanje spremljajo po programu:

1. v Vojašnici Franca Rozmana – Staneta (Leskoškova 7, Ljubljana):

  • do 12.00 – prihod vojaških orkestrov v športno dvorano
  • 12.00–13.00  slovesen sprejem orkestrov in nagovor načelnika Generalštaba Slovenske vojske

2. v dvorani v Stožicah (Center Stožice, Vojkova cesta 100, Ljubljana):

  • 18.45–19.15 – sprejem vabljenih gostov (ministrica za obrambo in načelnik Generalštaba Slovenske vojske), izjava za medije
  • 19.30 – začetek festivala s prihodom vseh sodelujočih orkestrov

Vljudno vabljeni!

Več informacij: Simon Korez, 031 330 951, in Barbara Hanžič Visinski, 051 641 089.