Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

21.06.2012

Dvajset imenitnih let 20. motoriziranega bataljona

Včeraj, 19. junija, so pripadnice in pripadniki 20. motoriziranega bataljona praznovali svojih 20 let. V modri dvorani celjskega Golovca so se s slovesnostjo spomnili na dan, ko je Vojašnica Celje uradno odprla vrata. 19. junija 1992 je obrambni minister Janez Janša predal ključe vojašnice prvemu poveljniku 1. pehotnega bataljona 82. brigade, majorju Vojtehu Mihevcu, in ta dan štejemo za dan nastanka bataljona.

Najprej je svoje pripadnice in pripadnike bataljona nagovoril podpolkovnik Boštjan Baš in v duhu slovesa povedal, da mu je bilo v čast in ponos delati s tako dobro, visoko usposobljeno in motivirano enoto. Viteze iz celjske vojašnice je nato nagovoril načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Dobran Božič, ki je v svojem govoru izpostavil dosežke bataljona v vseh teh letih delovanja in pohvalil pripadnice in pripadnike za njihov prispevek k učinkovitosti in uspešnosti bataljona kot celote. Na koncu pa je zbrane nagovoril še poveljnik 1. brigade brigadir David Humar.

Uradni del se je končal, ko so odrezali prvi kos velike torte 20. motoriziranega bataljona za 20 let.

V okviru slovesnosti so najzaslužnejši pripadniki in pripadnice prejeli medalje bataljona, legende bataljona, pripadniki z dvajsetletnim stažem pa spominske kovance. Za prijetnejše vzdušje na slovesnosti je z glasbenimi vložki poskrbel Big band Orkestra SV pod vodstvom višjega vojaškega uslužbenca 11. razreda Rudolfa Strnada in z vokalno solistko Ani Frece.

Slovesnosti so se udeležili tudi nekdanji poveljniki bataljona, drugi visoki častniki SV in predstavniki civilnega okolja ter organizacij, s katerimi je bataljon veliko in dobro sodeloval.