Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

27.12.2010

Državni sekretar in načelnik generalštaba obiskala vojake na Kosovu

Včeraj, 26. decembra, sta državni sekretar mag. Uroš Krek in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner z delegacijo obiskala pripadnike in pripadnice 22. kontingenta Slovenske vojske v silah KFOR na Kosovu.
Goste je v vojaški bazi Villaggio Italia pri Peči sprejel poveljnik kontingenta podpolkovnik Boris Rutar, ki jim je predstavil opravljene in načrtovane naloge kontingenta ter varnostno situacijo na Kosovu. Generalmajor Šteiner se je srečal s pripadniki in pripadnicami kontingenta, jih v nagovoru pohvalil za predanost in profesionalnost pri opravljanju nalog ter jim zaželel veliko uspeha tudi v prihajajočem letu 2011.
V okviru obiska je načelnik generalštaba pripadnikom dveh skupin za povezavo in nadzor (LMT), ki v prihodnjem mesecu končujejo šestmesečno delovanje v silah KFOR na Kosovu, podelil medalje zveze Nato.
Delegacija si je na območju patriarhije Peč ogledala postopke delovanja pripadnikov voda za hitro posredovanje ter se po vrnitvi v bazo udeležila slovesnosti ob obeležitvi državnega praznika, dneva samostojnosti in enotnosti, katere osrednji govornik je bil državni sekretar mag. Uroš Krek, ki se je v svojem govoru spomnil dogodkov izpred dvajsetih let in izpostavil pomembnejše prelomnice Republike Slovenije v minulih letih. Ob koncu je državni sekretar poudaril tudi pomembnost delovanja Slovenske vojske tako v domovini kot v mednarodnih operacijah in misijah.
Obisk sta državni sekretar in načelnik generalštaba zaokrožila s srečanjem s poveljnikom sil KFOR generalmajorjem Erhardom Bühlerjem in poveljnikom mednarodne bojne skupine Zahod polkovnikom Carlom Emilianijem.

Predstavitev delovanja 22. kontingenta Slovenske vojske KFOR.

Načelnik Generalštaba SV generalmajor mag. Šteiner med pregledom postroja kontingenta,

med podeljevanjem medalj zveze Nato pripadnikom Skupin za povezavo in nadzor ter

v sproščenem pogovoru s pripadnicami in pripadniki kontingenta.

Pogovor s pripadniki voda za hitro posredovanje po prikazu delovanja na območju Patriarhije Peč.

Gostje na slovesnosti ob obeležitvi državnega praznika, dneva samostojnosti in enotnosti v bazi Villaggio Italia pri Peči.

Državni sekretar mag. Uroš Krek poudari pomembnost delovanja slovenskih vojakov na Kosovu.

Srečanje s poveljnikom Mednarodnih sil KFOR, generalmajorjem Erhardom Bühlerjem in

poveljnikom Mednarodne bojne skupine Zahod, polkovnikom Carlom Emilianijem