Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

20.11.2009

Drugi mesec delovanja pripadnic in pripadnikov 12. kontingenta Slovenske vojske v Afganistanu

Pred dvema mesecema je 69 pripadnic in pripadnikov 12. slovenskega kontingenta Isafa prevzelo naloge v Afganistanu.
V njihovi odgovornosti je varnost baze Arena v Heratu, ki jo zagotavljajo z nadzorom vstopa v bazo in s patruljiranjem v okolici. Pri varovanju sodelujeta tudi vodnika psov, ki preverjata vstop civilnih oseb, s čimer zagotavljata, da v bazo ni vnesen eksploziv. Na isti lokaciji delo opravljajo tudi pripadniki nacionalnega podpornega elementa, ki skrbijo za logistično podporo slovenskega kontingenta, nekaj pripadnikov opravlja delo v Regionalnem poveljstvu Zahod, dva pripadnika kontingenta pa v poveljstvu Isafa v Kabulu. Del pripadnikov kontingenta je nameščen v ameriški bazi Camp Stone v bližini Herata, kjer kot inštruktorji skrbijo za usposabljanje afganistanske vojske, da bi ta v prihodnosti samostojno zagotavljala varnost države.
Na odhod domov se pripravljajo pripadniki skupine za informacijsko delovanje, ki so v času predsedniških volitev podpirali njihovo izvedbo. Po območju Regionalnega poveljstva Zahod so razdeljevali letake s predvolilno vsebino, delili pomoč prebivalstvu in vodili tečaje s področja varovanja pred minami. Skupina je zaradi svoje strokovnosti in profesionalnosti skrbela tudi za načrtovanje in usklajevanje vseh tovrstnih aktivnosti na območju, ki je osemkrat večje od Slovenije, o kakovosti njihovega prispevka pa pričajo pohvale z vrha sil Isaf.
Poveljnik kontingenta major Ante Grgantov sporoča, da so vsi pripadniki zdravi, da se dobro počutijo ter da svoje naloge opravljajo profesionalno, kar jim skupaj z dobro opremo zagotavlja največjo mogočo varnost.