Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

20.12.2017

Drugi kontingent Slovenske vojske na misiji Okrepljena prednja prisotnost v Latviji prevzel dolžnost

V nedeljo, 17. decembra, je bila v bazi Adaži v Latviji slovesna predaja dolžnosti med prvim in drugim kontingentom Slovenske vojske na misiji Okrepljena prednja prisotnost. Stotnik Gorazd Stergar je dolžnost prevzel od svojega predhodnika stotnika Primoža Bernarda. Slovesnosti so se udeležili poveljnik 1. brigade polkovnik Robert Glavaš, poveljnik 1. brigade latvijskih oboroženih sil in poveljnik baze Adaži polkovnik Ilmar Lejinš ter najvišji nacionalni predstavniki sodelujočih držav.

Stotnik Bernard se je v svojem nagovoru zahvalil pripadnikom držav, ki sodelujejo v latvijski bataljonski bojni skupini za sodelovanje. Izpostavil je izzive ob začetku delovanja tako za kontingent Slovenske vojske kot za celotno bojno skupino, ki so jim bili kos s skupnimi močmi. Delo pripadnikov 1. kontingenta je ocenil kot predano in zato uspešno.

Zbrane je nagovoril tudi polkovnik Glavaš, ki je dejal, da je 1. kontingent kljub izzivom dobro opravil svoje naloge, naslednjemu pa je zaželel vse dobro. Verjame v njihov uspeh, saj je na misijo napotena dobro usposobljena enota. Obenem je vsem zaželel tudi vesele praznike.

Republika Slovenija deluje v Latviji pod vodstvom Kanade kot vodilne države BBSk in ob soudeležbi Albanije, Italije, Poljske, Slovaške in Španije. Slovenska vojska na misiji Okrepljena prednja prisotnost v Latviji sodeluje z drugim kontingentom, ki šteje 49 pripadnikov. Glavnino tvori večnamenski vod JRKBO, s pridodanimi elementi. Napoteni pripadniki Slovenske vojske sodelujejo pri izvajanju mirnodobnih aktivnosti sil eFP (vaje, usposabljanja, premiki za zaščito lastnih sil in druge mirnodobne aktivnosti za zagotavljanje in vzdrževanje celovite in okrepljene odvračalne in obrambne drže Nata).

Drugi kontingent se v prvem mesecu delovanja pospešeno integrira v bataljonsko bojno skupino. Skupina za usmerjanje združenih ognjev že sodeluje na terenskih usposabljanjih italijanske pehotne čete, katere del je, vod JRKBO pa se seznanja z opremo in zmogljivostmi čet bojne skupine. Pripadniki v poveljstvu BBSk so prevzeli svoje dolžnosti in se vključili v kolektiv poveljstva, vojaška policija pa v delo mednarodne enote VP, ki je v preteklem mesecu dobila nove sodobne prostore.