Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

05.06.2012

Drugi dan vaje ADRION LIVEX 2012 so posadke ladij izvedle priprave pred skupnimi vajami na morju in v pristanišču

Danes, 5. junija, so v sklopu drugega dneva pomorske taktične vaje ADRION LIVEX 2012, ki se je pričela včeraj z vplutjem vojaških ladij držav udeleženk vaje v koprsko pristanišče, potekale priprave posadk ladij pred izvedbo skupnih vaj na morju in v pristanišču. Pri tem so se člani posadk ladij usposabljali iz različnih vadbenih področij. Člani posadke slovenske ladje Triglav so izvedli usposabljanje iz vsebin pomorske navigacije, posadka italijanske ladje Sirio je vodila urjenje postopkov pri zaščiti plovil v pristanišču, grški mornarji pa so prikazali praktične postopke posadke v primeru poškodb ladij in postopke pri vkrcanju ter pregledu plovil.

Danes je poveljnike ladij v Vojašnici Ivana Cankarja na Vrhniki sprejel poveljnik sil brigadir Branimir Furlan, poveljnike ladij pa so gostili tudi v Mestni občini Koper.

Jutri, v sredo, 6. junija v jutranjih urah, bodo ladje izplule iz koprskega pristanišča, za tem pa bodo posadke ladji v slovenskem akvatoriju in v mednarodnih teritorialnih vodah urile skupne postopke  pri plovbi v formaciji in manevriranju, nadalje bodo urili postopke pomorskega kazenskega pregona s poudarkom na operacijah za preprečevanje in reagiranje proti ilegalnim aktivnostim na morju, vključno z operacijami zaustavljanja, preiskave in zasege plovil, udeleženci vaje pa se bodo urili tudi v izvajanju operacij iskanja in reševanja na morju. Vrnitev ladij v koprski zaliv je načrtovana v večernih urah, ko bodo ladje čez noč ostale na sidrišču, posadke ladij pa bodo pri tem urile postopke protiteroristične in protidiverzantske obrambe.

Na mednarodni pomorski taktični vaji Jadransko - Jonske pobude ADRION LIVEX 2012, ki bo potekala do 8. junija, sodelujejo vojne mornarice Albanije, Črne Gore, Grčije, Hrvaške in Italije ter gostiteljice Slovenije.