Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

22.04.2016

Domovini predani že četrt stoletja

V nedeljo, 15. maja, bo Slovenija praznovala 25 let delovanja svoje, Slovenske vojske. Na ta dan leta 1991 se je v dveh učnih centrih, na Igu in v Pekrah, prvič po 2. svetovni vojni začelo usposabljanje slovenskih vojakov v slovenskem jeziku, kar je bil eden temeljnih pogojev za izgradnjo in razvoj Slovenske vojske.

Slovenska vojska bo 25-letnico zaznamovala v nedeljo, 15. maja, ob 20. uri z osrednjo slovesnostjo v Marmorni dvorani Gospodarskega razstavišča v Ljubljani, ki jo bo neposredno prenašala RTV SLO. Dan pred tem, v soboto, 14. maja, pa slovenski vojaki in vojakinje vabijo vse, da z njimi preživijo dan v eni izmed slovenskih vojašnic, ki bodo že tradicionalno odprle svoja vrata. Vsem obiskovalcem bodo pripravili pestre predstavitve, kjer ne bo manjkala vožnja z vojaškimi vozili, delavnice za najmlajše itd.

Prva generacija slovenskih nabornikov je domovini prisegla 2. junija 1991. Razglasitvi neodvisnosti je sledila osamosvojitvena vojna, katere sklepni del je bil oktobrski odhod zadnjega vojaka JLA iz Slovenije. Naslednji pomemben mejnik v zgodovini Slovenske vojske je sprejetje Zakona o obrambi decembra 1994, s katerim je dobila ime. Pomembni datumi, ki so Slovensko vojsko zaznamovali od takrat dalje, so še 15. oktober 2003, ko je zadnja generacija nabornikov končala služenje obveznega vojaškega roka. Slovensko vojsko od takrat dalje sestavljajo poklicni pripadniki, ki jih dopolnjujejo pripadniki pogodbene rezerve in pripadniki na prostovoljnem služenju vojaškega roka. Pristopu Slovenije v Nato 29. marca 2004 je sledila integracija Slovenske vojske v Nato, ki se je končala s podpisom deklaracije  o zaključku programa integracije v Nato 10. februarja 2010, s čimer je Slovenska vojska  izpolnila tudi formalne pogoje za integrirano delovanje v zavezništvu.

Skoraj 11.000 napotitev pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske v mednarodne operacije in misije pod okriljem Nata, EU in OZN je bilo opravljenih od maja 1997; trenutno k ohranjanju varnosti prispeva dobrih 300 slovenskih vojakinj in vojakov na 9 različnih operacijah. Z dežurno helikoptersko posadko Slovenska vojska v povprečju rešuje vsak drugi dan, njeni pripadniki pomagajo ob naravnih in drugih nesrečah (v odpravo posledic pri žledu februarja 2014 je bilo vključenih skupaj skoraj 6.200 pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske), v soočanje z migrantsko situacijo je bilo v podporo Policiji in Civilni zaščiti od septembra 2015 opravljenih skupaj okrog 60.000 napotitev pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske, s ciljem ohranjanja varnosti doma in izven domovine pa izvajajo in se udeležujejo številnih usposabljanj in vaj.

Ob 25-letnici slovenski vojaki sporočajo, da bodo še naprej predano opravljali svoje delo, ob ustrezni opremi in pogojih za usposabljanje pa dosegali tudi odlične rezultate.

V soboto, 14. maja, bodo od 9.30 do 17.00 obiskovalcem odprta vrata naslednjih vojašnic, v katerih bodo ob 10. uri slovesnosti ob 25-letnici:

Bohinjska Bela, strelišče Mačkovec, predstavitev 132. gorskega polka,
Celje, Vojašnica Franca Rozmana Staneta,
Cerklje ob Krki, Vojašnica Jerneja Molana,
Kočevska Reka, Vojaški objekt Kočevska Reka,
Kranj, Vojašnica Petra Petriča,
Ljubljana Moste, Vojašnica Edvarda Peperka,
Ljubljana Šentvid, Vojašnica slovenske Teritorialne obrambe,
Maribor, Vojašnica generala Maistra,
Murska Sobota, Vojašnica Murska Sobota,
Novo mesto, Vojašnica Franca Uršiča,
Postojna, Vojašnica barona Andreja Čehovina,
Slovenska Bistrica, Vojašnica Vincenca Repnika,
Vipava, Vojašnica Janka Premrla Vojka,
Potniški terminal Koper, predstavitev 430. mornariškega diviziona.