Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

15.09.2015

Dolžnosti na misiji Evropske unije v Maliju prevzel 6. slovenski kontingent

V petek, 11. septembra, je dolžnost na misiji EU za usposabljanje oboroženih sil Malija (EU Training Mission – EUTM) prevzel 6. kontingent Slovenske vojske. Trije člani kontingenta  delujeje v centru za usposabljanje malijske vojske v Koulikoru.

Misija EUTM v Maliju je posebna že zaradi okolja in razmer za delo. Za slovenske vojake je dodana vrednost glede na posebnosti naloge, okolje in jezik, saj je pogovorni jezik francoščina. Zaradi delovanja na misiji se že kaže napredek pri pridobivanju širokega spektra vojaških izkušenj, kar neposredno vpliva na večjo pripravljenost za delovanje posameznikov in enot SV ter uporabo ključne vojaške opreme.

Na zaostrene varnostne razmere v Maliju, ki so začele dobivati regionalne in celo globalne razsežnosti, se je odzvala celotna mednarodna skupnost, vključno z EU. Na izrednem zasedanju Sveta za zunanje zadeve EU, ki je bilo 17. januarja 2013 v Bruslju, so članice ostro obsodile teroristična dejanja ter podprle odzive regije in mednarodne skupnosti na dogajanje v Maliju. Na zasedanju je bila uradno uvedena misija EU za usposabljanje oboroženih sil Malija. Republika Slovenija je večkrat izrazila, da želi aktivno sodelovati pri prizadevanjih EU za reševanje krize v Maliju, zato je slovenska vlada 6. februarja 2013 sklenila, da v misijo EUTM Mali napoti največ štiri pripadnike Slovenske vojske z možnostjo rotacij.