Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

19.02.2015

Dolžnost poveljnika Združenega operativnega centra Slovenske vojske prevzel polkovnik Klemen Medja

V sredo, 18. februarja, je v Vojašnici Ivana Cankarja na Vrhniki potekala primopredaja dolžnosti poveljnika Združenega operativnega centra SV. Dolžnost poveljnika je prevzel dosedanji načelnik Sektorja za operativne zadeve na GŠSV polkovnik Klemen Medja, dosedanji poveljnik brigadir Milan Obreza pa se bo upokojil.

Ob tem dogodku je načelnik Generalštaba SV generalmajor dr. Andrej Osterman dejal, da spremembe prinašajo razvoj. Brigadirju Obrezi se je zahvalil za pomemben pečat, ki ga je »z neustavljivo energijo in vedno prisotno željo po napredku« pustil v Slovenski vojski in Združenem operativnem centru, polkovniku Medji pa je zaželel uspešno vodenje enote in izrazil prepričanje, da bo »pozornost namenil gradnji zdravih in profesionalnih medsebojnih odnosov, kar je eden izmed temeljev doseganja zahtevnih ciljev, ki nas čakajo v naslednjem obdobju«.

Brigadir Milan Obreza se je sodelavcem zahvalil za trud, ki so ga vlagali v doseganje skupnih ciljev in poudaril, da je bila visoka motivacija pripadnikov v vseh trenutkih tista, s katero so delovanje uspeli postaviti na višjo raven. Ob koncu jim je zaželel uspešno delo, novemu poveljniku pa dejal, da mu predaja povezan in profesionalen kolektiv. Polkovnik Medja se je načelniku Generalštaba generalmajorju dr. Andreju Ostermanu zahvalil za zaupanje in dejal, da ob prevzemu dolžnosti obenem čuti ponos in odgovornost. Poudaril je, da morajo biti temelj delovanja tudi v prihodnje strokovnost, pravočasnost in izvajanje nalog skladno s predpisi, ob čemer je izpostavil tudi pomen zgleda izkušenih in profesionalnih posameznikov, ki sestavljajo Združeni operativni center.

Združeni operativni center opravlja naloge podpore, poveljevanja in kontrole na taktični ravni, spremlja situacijo na kopnem, morju in v zraku v Republiki Sloveniji in na območjih delovanja SV v tujini, zagotavlja tudi neprekinjenost poveljevanja in kontrole ter hiter in učinkovit odziv ob pojavu izrednih razmer.