Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

14.09.2016

Dogajanje na mednarodni vojaški vaji Takojšen odgovor 2016

Na mednarodni vojaški vaji in hkrati osrednji vaji Slovenske vojske Takojšen odgovor 2016 poteka več aktivnosti. Tokrat vam v sliki predstavljamo delo na bataljonski računalniško podprti štabni vaji, na kateri pripadniki Poveljstva 74. pehotnega polka 72. brigade Slovenske vojske sodelujejo s pripadniki iz Velike Britanije in ZDA pri procesu bojnega odločanja s fokusom na operacijah v celotnem spektru delovanja kot odgovor na hibridno grožnjo. Na vaji so se jim pridružili tudi slušatelji štabnega tečaja. Taktična vaja enot na ravni čet se odvija na poligonu Eugena Kvaternika na Slunju na Hrvaškem, kjer pripadniki slovenske čete sodelujejo s pripadniki iz Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške in ZDA.

Poteka tudi usposabljanje pripadnikov Vojaške policije Slovenske vojske v sodelovanju s pripadniki enot vojaške policije iz Albanije, Makedonije in ZDA. Pripadniki slovenskega voda vojaške policije so postavili kontrolno točko z vsemi potrebnimi elementi. Preigravali so nekatere možne scenerije in delovanje predstavili pripadnikom vojaške policije iz Albanije, Makedonije in ZDA. V nadaljevanju so vadili postopke s področja nadzora množic in urjenje končali s skupno vajo pripadnikov vseh omenjenih vojsk.

Pripadniki inženirske čete Radovskega bataljona 72. brigade Slovenske vojske so začeli postavljati most Compact 200, preko katerega se bo v sklopu humanitarne asistence simuliral prihod beguncev in prečkanje mostu. Vadbenci se bodo tako soočili z okoliščinami humanitarnega značaja in jih skušali ustrezno reševati.

Med drugim poteka usposabljanje pripadnikov po področju civilno-vojaškega sodelovanja in njihovega vključevanja v proces bojnega odločanja. Pripadniki iz Slovenije, Albanije, Kosova, Makedonije in ZDA, ki delujejo v Role 2, so teorijo prenesli v prakso, kjer so izvajali postopke zdravstvene oskrbe v sklopu obravnavanja masovne nesreče. Pripadniki mobilnega radiološkega laboratorija so se usposabljali iz vzorčenja zemlje.

Vajo Takojšen odgovor 2016 je obiskal polkovnik Patrick J. Ellis, poveljnik 2. oklepnega konjeniškega polka (2nd Cavalry Regiment). Na tridnevnem delovnem obisku v Sloveniji, katerega namen je spoznati zmogljivosti za urjenje na slovenskih tleh, je pogovor potekal tudi o uporabi zračnega prostora in zmožnostih za urjenje. Hkrati si je polkovnik ogledal aktivnosti v sklopu vaje, in sicer delovanje Taktičnega operativnega centra v Novem mestu ter zmogljivosti Role 2 pripadnikov Vojaške zdravstvene enote Logistične brigade Slovenske vojske in Zračnih sil ZDA v Cerkljah ob Krki.

V povezavi si lahko ogledate več fotografij.

Fotografije: desetnik Luka Mitrović in arhiv 72. brigade Slovenske vojske