Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

13.10.2016

Dijaki Šolskega centra Škofja Loka na obisku v Vojašnici Stanislava Požarja

V sredo, 12. oktobra, si je 46 dijakov 2., 3. in 4. letnika lesarske in strojne smeri Šolskega centra Škofja Loka ogledalo vojaško tehniko 45. centra goseničnih bojnih vozil.

Poročnik Damir Štemberger jih je toplo pozdravil, jim na kratko predstavil Vojašnico Stanislava Požarja. Ogledali so si spominsko sobo, kjer je poročnik Štemberger izčrpno predstavil 45. CGBV in transformacije, ki jih je enota doživljala, med drugim pa je izpostavil še sodelovanje na več vojaških vajah z mednarodno udeležbo ter sodelovanje s civilnim okoljem. 

Sledili so predstavitve oblačil, ki jih uporabljajo tankisti (pokrajinske pripadnosti oklepno-mehaniziranih bataljonov ter zakaj sta v njihovem logotipu volk in samorog), predstavitev voznega parka 45. CGBV (tank M-84, bojno vozilo pehote BVP M-80, oklepno vozilo transporter, tank za izvleko, tank nosilec mostu, samovozni top …) ter prikaz polnjenja granate v tankovsko cev. Skupina si je ogledala tudi predstavitev tanka M-84 ter uporabo in domet kumulativnih, trenutnofugasnih in podkalibrnih min, ki jo je opravil štabni vodnik Tomaž Kandare. Dijaki so si lahko ogledali tudi notranjost tanka.

Sklepno dejanje obiska dijakov je bil ogled tanka nosilca mostu MT 55-A in praktični prikaz lansiranja mostu, ki ga je opravil desetnik Janko Prosen.

Fotografije: nižji vojaški uslužbenec V. razreda Ali Ulaga, 157. logistični polk