Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

18.04.2016

Dijaki Šolskega centra Kranj na obisku v Logistični brigadi

V petek, 15. aprila, so dijaki 4. letnika Šolskega centra Kranj obiskali enote Logistične brigade, ki so locirane v ljubljanski Vojašnici Edvarda Peperka. Glavni namen obiska je bila seznanitev s poklici tehnične stroke, ki ustrezajo njihovi smeri izobraževanja.

Dijaki, ki se izobražujejo za poklice tehnik računalništva, mehatronik in elektrotehnik, so si lahko ogledali delavnico 1. čete za vzdrževanje (157. LOGP), Inženiring in Fizikalno-kemijski laboratorij. Nagovoril jih je poveljnik 1. čete za vzdrževanje (1. ČVV) nadporočnik Janez Dolničar, ki jim je na kratko predstavil strukturo in poslanstvo 1. ČVV, štabni vodnik Robert Jasenc pa je poskrbel za zanimivo predstavitev tehničnih vsebin s področja strojništva, bojnih vozil LKOV 6 x 6 Valuk (lahko kolesno oklepno vozilo), SKOV 8 x 8 Svarun (srednje kolesno oklepno vozilo), MRAP (Mine Resistant Ambush Protected vehicle – vozila, odporna proti eksplozijam min in napadom iz zasede), BOV (bojno oklepno vozilo) in Humvee oziroma HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle – visokomobilno večnamensko kolesno vozilo). Dijaki so za omenjena vozila pokazali visoko mero zanimanja. Med drugim so dobili odgovore na vprašanja, kolikšen moment je potreben za privitje vijakov na kolesih, moč agregatov in tudi, ali imajo vojaška vozila tahograf. Za izjemen konec predstavitve so poskrbeli z malce adrenalinsko vožnjo z lahkim kolesnim oklepnim vozilom (LKOV) Valuk.

V učilnici Inženiringa je višji vojaški uslužbenec XIII. razreda Jože Jelnikar predstavil  Inženiring in poklice. Dijake je nato višja vojaška uslužbenka VVU XI. razreda Anica Škoda razdelila v tri skupine, ki so si ogledale predstavitev orožja in delo tehnologa na področju oborožitve, vzdrževanje raket in radijskih naprav ter predstavitev dela v Fizikalno-kemijskem laboratoriju.

Obisk dijakov se je končal s predstavitvijo vojaškega poklica, ki jo je opravil štabni vodnik Janko Vidic iz Uprave za obrambo Kranj.

Fotografije: nižji vojaški uslužbenec V. razreda Ali Ulaga, 157. logistični polk