Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

28.12.2015

Dežurni posadki Slovenske vojske med prazničnim vikendom poskrbeli za deset helikopterskih reševanj in prevoz organa z letalom Falcon

Dežurna helikopterska posadka Slovenske vojske, ki je s helikopterjem Bell 412 na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku vsak dan v 15-minutni pripravljenosti, je v času prazničnih dni poskrbela za sedem medbolnišničnih prevozov in tri reševanja v gorah, dežurna posadka letala Falcon pa je na božični dan pripeljala v Slovenijo zdravniško ekipo z organom za presaditev.

Tako so dežurne posadke 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske letos v reševalnih akcijah posredovale 224-krat, od tega so 132-krat posredovale pri reševanju v gorah, 92-krat pa so poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč. Pri tem so prepeljale 250 poškodovanih ali obolelih in naletele 259 ur.

Od podpisa pogodbe o sodelovanju med Ministrstvom za obrambo in Zavodom Republike Slovenije za presaditev organov in tkiv Slovenija Transplant v marcu je dežurna posadka letala Falcon v Slovenijo pripeljala pet organov za presaditev in cepivo.

Poleg reševanja v gorah in težko dostopnih predelih dežurna posadka izvaja tudi nujne helikopterske prevoze v okviru helikopterske nujne medicinske pomoči, saj je prav hitrost pri reševanju največkrat ključna za ohranitev najpomembnejšega – človeškega življenja.