Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

22.01.2018

Dežurne posadke letalstva Slovenske vojske januarja poletele na pomoč že 19-krat

Slovenska vojska na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku zagotavlja vsak dan dve dežurni helikopterski posadki v 15-minutni in eno v 120-minutni pripravljenosti za potrebe reševanja v gorah in izvajanja helikopterske nujne medicinske pomoči ter letalo Falcon za potrebe Zavoda Republike Slovenije za presaditev organov in tkiv Slovenija Transplant.

Dežurne posadke 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske so letos v reševalnih akcijah posredovale že 18-krat, od tega so 7-krat sodelovale pri reševanju v gorah, 6-krat so poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč in 5-krat za prevoz inkubatorja. Pri tem so prepeljale 16 poškodovanih ali obolelih in naletele 22 ur.

Dežurne posadke 152. letalske eskadrilje Slovenske vojske so v prvi polovici januarja z letalom Falcon izvedele prevoz za potrebe zavoda Slovenija Transplant. Od podpisa pogodbe, marca 2015, o sodelovanju med Ministrstvom za obrambo in Zavodom Republike Slovenije za presaditev organov in tkiv Slovenija Transplant so dežurne posadke letala Falcon do danes izvedle 31 prevozov. 

Poleg reševanja v gorah in na težko dostopnih predelih opravlja dežurna posadka tudi prevoze helikopterske nujne medicinske pomoči, saj je prav hitrost pri reševanju največkrat ključna za ohranitev najpomembnejšega – človeškega življenja. Slovenska vojska izvaja naloge reševanja s helikopterji Bell 412 in Cougar AS AL 532, ki so za ta namen opremljeni z elektromotornim vitlom, ki omogoča dvig poškodovancev in reševalcev v helikopter, ter osnovno opremo za oživljanje.

Fotografija: Blaž Marinčič