Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

01.02.2018

Dežurne helikopterske posadke Slovenske vojske januarja poletele na pomoč 33-krat, januarja lani pa 17-krat

Dežurne helikopterske posadke Slovenske vojske, ki so na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku vsak dan v 15 minutah pripravljene za posredovanje, so januarja 17-krat poletela na pomoč v gore, desetkrat poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč in šestkrat za prevoz inkubatorja. Prvi letošnji mesec so zaznamovale nesreče v gorah in na smučiščih, zato so helikopterske posadke v nadaljnjo zdravstveno oskrbo prepeljale 14 planincev in 12 smučarjev.

Tako so dežurne posadke 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske letos v reševalnih akcijah posredovale že 33-krat, od tega so 17-krat posredovale pri reševanju v gorah in desetkrat poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč ter šestkrat za prevoz inkubatorja. Prepeljale so 34 poškodovanih ali obolelih in pri tem naletele 40 ur.

V enakem obdobju lani so helikopterske posadke Slovenske vojske v reševalnih akcijah posredovale 17-krat, od tega so šestkrat posredovale pri reševanju v gorah, 11-krat pa so poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč. Pri tem so prepeljale 19 poškodovanih ali obolelih in naletele 24 ur.

Z letalom Falcon so dežurne posadke 152. letalske eskadrilje Slovenske vojske januarja dvakrat letele za potrebe zavoda Slovenija-Transplant. Od podpisa pogodbe marca 2015 o sodelovanju med Ministrstvom za obrambo in Zavodom Republike Slovenije za presaditev organov in tkiv Slovenija-Transplant so dežurne posadke letala Falcon do danes izvedle 32 prevozov.

Poleg reševanja v gorah in težko dostopnih predelih dežurna posadka izvaja tudi nujne helikopterske prevoze v okviru helikopterske nujne medicinske pomoči, saj je prav hitrost pri reševanju največkrat ključna za ohranitev najpomembnejšega – človeškega življenja.

Naj tudi tu opozorimo, da so v gorah zimske razmere, zato vsi, ki se boste v prihodnjih dneh odpravili na gorske ture, spremljajte opozorila o razmerah v gorah in se v gore odpravite le ustrezno telesno pripravljeni in opremljeni.