Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

02.09.2013

Dežurne helikopterske posadke avgusta predvsem nad požare

Tudi zadnji avgustovski dan se je dežurna helikopterska posadka odzvala na dve reševanji v gorah na območju Mojstrovke in Skute, kjer je pomagala onemoglim in zaplezanim planincem.

Avgust so zaznamovali predvsem požari v naravi, v gašenje katerih so bili vključeni tudi helikopterji Slovenske vojske. Tako so za potrebe gašenja piloti Slovenske vojske naleteli 72 ur in na žarišča požarov odvrgli 800.000 litrov vode, za kar je bilo potrebnih 935 naletov.

Dežurne posadke 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske so letos v reševalnih akcijah posredovale 119-krat, od tega so 59-krat posredovale pri reševanju v gorah, 45-krat so poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč in 15-krat sodelovale pri gašenju požarov v naravi.

Pri tem so prepeljale 107 poškodovanih ali obolelih in naletele okoli 127 ur. Skupaj za potrebe zaščite, reševanja in pomoči so naleteli okoli 200 ur.

Za potrebe reševanja v gorah je na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku vsak dan v vidnem delu dneva pripravljen helikopter Slovenske vojske. Opremljen je z elektromotornim vitlom, ki omogoča dviganje poškodovancev in reševalcev v helikopter, ter osnovno opremo za oživljanje. Tričlanska posadka helikopterja in dežurna reševalna ekipa, ki jo sestavljajo zdravnik, reševalec in policist, sta v 15-minutni pripravljenosti za polet. Poleg reševanja v gorah in težko dostopnih predelih dežurna posadka izvaja tudi nujne helikopterske prevoze v okviru helikopterske nujne medicinske pomoči, saj je prav hitrost pri reševanju največkrat ključna za ohranitev najpomembnejšega – človeškega življenja.